June 15, 2024

Zahuktava se sezona turističkih sajmova – ove sedmice veliki međunarodni sajmovi u Beogradu i Budimpešti

Nakon tri ‘’korona godine’’, ove zime i proleća konačno se sajmovi turizma vraćaju na svoje stare termine u pokušaju da ovaj segment privrede koji je među onima koji su najviše stradali usled pandemije, vrati na ‘’staze stare slave’’.

Ovogodišnju sezonu turističkih sajmova, tradicionalno je otvorio CMT sajam u nemačkom Štutgartu, a nastavilo se početkom februara u Istanbulu, da bi prethodne sedmice Ljubljana bila domaćin Alpe Adria sajma, dok je istovremeno u Sofiji održan međunarodni turistički sajam ‘’Holiday and Spa 2023’’.

Na svim pomenutim sajmovima, predstavljaja se turistička ponuda Srbije, kao i ostalih zemlja ex YU područja, u pokušaju da se broj turista i konstantan rast turističkog prometa vrati na rezultate iz, svima rekordne, 2019.godine.

Sajam turizma koji je svakako, barem što se jugoistočne Evrope tiče, najposećeniji u poslednjih 10-15 godina je beogradski Međunarodni sajam turizma koji se ove godine održava u periodu 23-26. februar.

Za posetioce ovogodišnjeg sajma pod kupolama hala 1, 1A i 4 Beogradskog sajma priprema se ponuda velikog broja popularnih svetskih destinacija sa sve raznovrsnijom turističkom ponudom i autentičnim smeštajnim kapacitetima prilagođenim savremenim turistima.

Tradicionalno, na sajmu će učestvovati najznačajnije turističke agencije, udruženja i organizacije, hoteli, turistički centri, transportne kompanije i međunarodni tur-operatori. Tako će i ove godine biti tu: Turska, Grčka, Crna Gora, Tunis, Bugarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kipar, Severna Makedonija… kao i prošlogodišnji učesnici – ostrvske destinacije Maldivi, Sao Tome & Principe.

Premijerno će se ove godine na Sajmu turizma predstaviti: Alžir, Burundi, Kamerun, Obala Slonovače, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja i Namibija.

Srbija će svoje turističke adute predstaviti u hali 4 Beogradskog sajma kroz autentične nastupe Turističke organizacije Srbije (TOS), Turističke organizacije Beograda (TOB), kao i učešće mnogobrojnih lokalnih i regionalnih turističkih organizacija iz svih delova Srbije. One koji odmor planiraju da provedu u Srbiji obradovaće bogata ponuda koju predstavlja TOS, a listi mesta koje se ne smeju zaobići naći će se brojni gradovi i banje. Mirise i ukuse dočaraće gastronomskim specijalitetima, Srbiju koja ubrzava puls brojnim destinacijama za avanturiste, dok će talasima Dunava pozvati sve turiste na plovidbu od Vojvodine do Golupca.

U Budimpešti će se istovremeno održati tradicionalni sajam ‘’Travel 2023’’ u prostorima HUNGEXPO-a, što će biti dobra prilika da se naše destinacije predstave na najbolji način tržištu od kog bi u budućnosti trebalo očekivati sve bolje rezultate.

Mart je rezervisan za najjači svetski turistički sajam ITB, koji se održava u Berlinu u periodu 07-09.03.

Na našem području, u martu se u zagrebačkoj ‘’Areni’’ održava kreativni, dinamični i maštovito osmišljen sajam Place2Go.

Sajam koji je značajno promenio svoj dugogodišnji termin održavanja je ITF Slovakia Tour, pa s eova međunarodna turistička manifestacija sa nekadašnjeg januarskog termina preselia u aprilski.

Prolećnu sezonu turističkih sajmova, tradicionalno zatvara sajam LIST u Lukavcu, koji se održava od 04-06.maja 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *