April 14, 2024

Na tromeđi – za istim stolom sedimo, a svako u drugoj državi !

Slovenija je toliko lepa i zanimljiva država, da se o bilo kom njenom delu, gradu, selu, krajoliku može pisati i na licu mesta uživati u beskrajno lepoj prirodi i interesantnim turističkim atrakcijama.

U ovom blogu malo ćemo se posvetiti mojoj omiljenoj disciplini zvanoj ‘’zanimljiva geografija’’ i odlutati na jednu neobičnu lokaciju – tromeđu Slovenije, Austrije i Italije.

Priča o vrednostima i dostignućima projekta Evropske unije, mene lično najviše ‘’tangira’’ u onom delu koji se tiče ukidanja državnih granica i svega onoga što će ljudima pomoći da nesmetano međusobno komuniciraju, putuju i upoznaju druge ljude, zemlje, prirodne lepote, turističke zanimljivosti, istorijsku i kulturnu zaostavštinu, sa što manje ograničenja.

U vremenima pre nego što su ukinute granice između većine evropskih država, a posebno u doba Jugoslavije i oštre geopolitičke podele između zemalja ‘’naprednog Zapada’’ i socijalističko – komunističkog bloka, poseta ovakvom lokalitetu bila je nezamisliva i nemoguća, pa je time ova nova mogućnost još primamljivija.

Tromeđa se nalazi u blizni Kranjske Gore, tačnije seoceta Rateče, a mi smo posetu realizovali u leto 2018.godine prilikom povratak sa naše velike ‘’evropske turneje’’ ranije opisane u blogu koji možete pročitati OVDE.

Kranjska Gora, ‘’alpska princeza’’, jedno je od najpoznatijih turističkih odredišta u Sloveniji, a kao i većina destinacija, razvila se od zimskog skijaškog centra u mesto koje je privlačno i zanimljivo turistima tokom cele godine.

O skijanju u Kranjskoj Gori pisao sam u blogu koji možete pročitati OVDE.

U njenoj neposrednoj blizini su čuvena dolina Tamar sa svetski poznatim skijaškim letaonicama i skakaonicama, izvor Save Dolinke, jezero Jasna, italijanski Tarvisio, austrijski Villach i glavni ‘’lik’’ ovog bloga – tromeja, kako joj je naziv na slovenačkom jeziku.

Poseta tromeđi je u stvari najzanimljivija planinarima i rekreativnim šetačima sa malo više kondicije jer tačka koju treba ‘’osvojiti’’ se nalazi na čak 1510 metara.

U tom smislu je i prva preporuka – ukoliko želite na vrh Peč gde se nalazi to mesto ‘’dodira’’ tri države, obavezno dođite tokom leta i proleća, zimi se taj uspon ne preporučuje pre svega zbog eventalnog snega i/ili blata.

Kada iz Kranjske Gore krenete ka graničnom prelazu sa Italijom, nakon 6 km dolazite na raskrsnicu – kružni tok, na kome se opredeljujete kuda dalje – levo u dolinu Tamar i na skakaonice na Planici, ravno još 1,5 km do Italije i desno u selo Rateče.

Ako ćete na pešačku turu, auto treba ostaviti u selu i početi ne tako naporan i dugačak uspon ka tromeđi.

Visinska razlika je oko 260 metara, staza ide kroz prelepu četinarsku šumu, a za šetnju je potrebno odvojiti nešto više od dva sata.

Usled našeg hroničnog nedostatka vremena, mi smo bili primorani da krenemo autom, no obzirom da je put zaista loš, a naš Golf prilično nizak, vožnja je morala biti izuzetno spora i pažljiva, pa je za tih 6,5 km trebalo i više od pola sata.

Na vrhu koji Italijani zovu Monte Forno, a Austrijanci Ofen ili Dreilandereck, postavljeno je nekoliko spomenika i obeležja koji sugerišu na simboliku susreta triju država u smislu promocije slobode i mira među narodima.

Pogled je fantastičan u svim pravcima, vide se Julijske Alpe, zapadne Karavanke, Žiljske i Krške Alpe.

Sa austrijske strane postoji ski lift, koji povezuje vrh sa obližnjim skijalištem Arnoldstein.

Meni je skroz neverovatan osećaj biti istovremeno praktično u tri države i kao što naslov bloga kaže – možete sesti i napraviti mini piknik na ovom fantastičnom mestu, a da je svako od vas u drugoj zemlji !

Eto, mi smo se igrali ‘’vije’’ kroz tri države, a priznaćete da je takav doživljaj zaista nesvakidašnji.

Uglavnom, ko može, trebalo bi da odvoji ceo jedan sunčan dan za posetu tromeđi, pa da se polako uživa u celokupnom doživljaju koji će se dugo pamtiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *