July 22, 2024

Nešto između adrenalinske zavisnosti, hobija i ljubavi

Evo jedne priče o bajkerskom klubu ‘’NS RIDERS’’, i Nikoli Kovaču, dugogodišnjem adrenalinskom ‘’zavisniku’’ , ljubitelju motora, druženja i putovanja.

Originalni tekst sam pisao za decembarsko izdanje lista JKP ‘’Vodovod i kanalizacija Novi Sad’’.

Naš kolega Nikola Kovač, dispečer u fabrici vode, već je 31 godinu radnik ‘’JKP Vodovod i kanalizacija’’.

U svom radnom veku prošao je sva izvorišta, profesionalni put mu se sastojao od rada na održavanju filter polja, preko pomoćnika dispečera do današnjeg radnog mesta.

U ovoj životnoj fazi kada su mnogi poslovni i privatni planovi realizovani i zaokruženi, Nikola konačno ima vremena da se posveti u punom kapacitetu onome što najviše voli i što ga najviše ispunjava  – motociklizmu, odnosno svim aktivnostima vezanim za bajkerski klub ‘’NS Riders’’ u kom trenutno vrši funkciju zamenika predsednika..

Na početku našeg razgovora, koji vodimo upravo u prostorijama kluba, Nikola nam priča kako je kod njega došlo do te velike ljubavi prema motorima i moto sportu.

‘’Ljubav prema motorima nasledio sam od oca, koji je takođe svoj radni vek proveo u JKP ‘’Vodovod i kanalizacija’’.

Motori su bili njegova velika strast, svaki slobodan momenat posvećivao je njima, stalno je nešto poravljao i čačkao, a ja sam od malih nogu sve to upijao i zavoleo’’, priseća se Nikola.

Svoj prvi motor Nikola je dobio sa 14 godina i bio je to popularni APN Tomos (‘’apeenac’’ kako su ga svi zvali) motor, a do danas ih je promenio desetak.

Danas vozi Yamahu 1000 Fazer, ‘’mališu’’ od 156 konjskih snaga.

Veći deo razgovora posvetili smo Nikolinom bajkerskom klubu, jednom od najstarijih registrovanih MC klubova na prostoru bivše Jugoslavije.

‘’To naše prijateljstvo, druženje, akcije, zajednička putovanja, to je ono najlepše u celoj ovoj priči i to mi zasita pričinjava iskreno zadovoljstvo’’, kaže Nikola.

Sa velikm osmehom na licu i radošću u glasu, Nikola se priseća brojnih putovanja, koja se najčešće organizuju po zemljama bivše Jugoslavije i to u okviru učešća na nekom od bajkerskih skupova.

Ovi skupovi osim druženja, sklapanja novih prijateljestava, dobrog provoda predstavljaju mogućnost da učesnici  – bajkeri za  puno manje novca koliko je potrebno za neki klasičan turistički aranžman, puno toga vide, obiđu pa i da provedu nekoliko dana na moru.

No, zabava i provod naravno da nisu jedine aktivnosti kluba, naši novosadski bajkeri godinama učestvuju u brojnim humanitarnim akcijama u kojima se prikuplja pomoć svima kojima je potrebna, sa posebnim naglaskom na decu.

‘’ Moto Deda Mrazovi’’, ‘’Čepom do osmeha’’ samo su neke od akcija u kojima su ‘’NS Ridersi’’ prustni, no osim ovog humanitarnog aspekta, posebno je interesantan i edukativni segment pa se tako na njihovim moto susretima organizuju različita predavanja kako o bezbednosti u saobraćaju tako i o pružanju prve pomoći.

Zahvaljujući dobroj saradnji sa tadašnjim rukovodstvom jP SPC ‘’Vojvodina’’, od kraja 2018.godien prostorije kluba su smeštene u okviru zgrade na Sportskom centru ‘’Sajmište’’.

Nikola nam sa nekolicinom svojih kolega bajkera pokazuje mnoštvo zanimljivih detalja koje su prostor kluba obojili toplinom i učinile da čitav ambijent bude jedanko zanimljiv i atraktivan i za one koji sa moto sporto nemaju niakave veze.

Ovde se osim druženja i sastanaka organizuju i rok koncerti, mala bina deluje da je spremna da u svakom momentu postane poprište dobre svirke i zabave.

U klubu trenutno ima između 30 i 35 članova, a do punopravnog članstva ne dolazi se baš lako, stažiranje traje pune tri godine, a posebno je zanimljiv način na koji se prati trenutni status člana – kandidata, prema količini i vrsti boja i amblema na bajkerskom prsluku uvek se zna koji je nivo dostignut.

Rođendan kluba je 19.decembra, što je možda i najnezgodnije doba godina za njegovo obeležavanje usled vremenskih (ne)uslova, tako da se proslave godišnjica tradicionalno organizuju krajem maja meseca, kada otpočne tzv bajkerska sezona.

Požalili su nam se bajkeri na nerazumevanje kod šire društvene zajednice za njihove aktivnosti i značaj uređenih odnosa u ovom segmentu koji ne spada samo u sport nego ima sveobuhvatniji dodir sa brojnim drugim oblastima života.

Finansije su, kao uostalom svuda u našem društvu, i ovde glavni problem, a mi se u nadi da će se u novoj 2023. godini aktivnosti Nikolinog kluba odvijati nesmetano i sa još više entuzijazma i uspeha, pozdravljamo sa ovom ekipom ljudi prepunih pozitivne energije i dobrih vibracija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *