June 15, 2024

Neobične turističke atrakcije Brisela – Atomium i ‘’Mini Europe’’ park

Ukoliko vas put nanese u Brisel, ‘’glavni grad Evrope’’, nezaobilazna je poseta Atomiumu, neobičnoj i grandioznoj skulpturi i obližnjem parku ‘’Mini Europe’’.

Kompleks se nalazi na trgu Place de l’Atomium, na severnoj strani grada, do kog se vrlo lako dolazi obilaznicom – auto putem E 19, u slučaju da dolazite automobilom.

Iako smo mi prilikom našeg dolaska stigli iz pravca Pariza, dakle sa južne strane, zahvaljujući pomenutoj obilaznici bez većih problema smo stigli na odredište.

Ako se odlučite za metro, izlaz je na stanici Heysel/Heizel – naziv čuvenog stadiona koji se takođe nalazi u blizini.

Kao i slučaju Pariza i Ajfelovog tornja, briselski Atomium je produkt Svetske izložbe, s tim da je ova neverovatna skulptura koja simbolizuje devet atoma jednog molekula kristala gvožđa mlađa skoro 70 godina od ‘’čuda’’ u Parizu i gospodari panoramom belgijske prestonice od 1958. godine.

Ovaj moćni molekul uvećan je 165 milijardi puta u odnosu na ‘’original’’, a najviša tačka postavke nalazi se na 102 metara visine.

Do nje, tj do kugle na vrhu se dolazi direktno brzim liftom čija je brzina 5 metara u sekundi, a u ovoj kugli je smešten kružni restoran sa panoramskim pogledom.

Komunikacija između pojedinačnih kugli realizuje se putem nekoliko pokretnih stepenica od kojih one od 34 metra nisu najduže u Evropi ali su jedne od najstrmijih, pa je preporuka onima  koji imaju problem sa visinom i stabilnošću da se opredele za obično stepenište.

Kugle su napravljene od nerđajućeg čelika obloženog listovima alumunijuma koji su zaslužni za njihov upečatljiv i iz daleka uočljiv sjaj.

Posebna je zanimljiovst podatak da su prilikom rekonstrukcije Atomiuma (mart 2004. – februar 2006.) stari, izbledeli listovi aluminijuma prodavani kao suveniri da bi se prikupilo što više novca potrebnog za renoviranje.

Jedan trouglasti deo širine 2 metra prodat je za čak 1000 eura !

Od ukupno 9 kugli, njih tri su zatvorene za javnost i služe kao tehnička podrška, a posebno je interesantna mogućnost da zainteresovani (i dobro finansijski situirani) mogu za 2600 eura iznajmiti jednu kuglu za provod sa prijateljima ili poslovnim partnerima.

‘’Provod’’ kakav god da bude ne sme da sadrži igranje zbog eventualnih štetnih vibracija 🙂

U jednoj sferi (kugli) nalazi se dečja igraonica, a ovde klinci mogu čak i da prenoće u krevetima u obliku lopti, kaže se da je doživljaj kao da su u ‘’Zvezdanim stazama’’.

U baznoj kugli postavlena je stalna izložba posvećena izgradnji i istoriji Atomiuma, dok se izložbe u ostalim kuglama menjaju na 6 meseci.

Ipak, ono najluđe što sebi možete ovde da priuštite je spuštanje sajlom za koju ste privezani pojasom, sa spoljne strane Atomiuma.

Ova avantura ima veoma privlačan naziv  – ‘’Put smrti’’, pa eto, ko voli, nek’ izvoli…

Odmah uz Atomium nalazi se ulaz u ‘’Mini Europe’’ park, gde možete uživati u razgledanju minijaturnih replika najpoznatijih i najzanimljivijih gradova Evrope.

Ovaj park je jedan od mnogobrojnih sa sličnom tematikom širom Evrope, a o jednom od njih, u holandskom Ševeningenu, pisao sam u posebnom blogu koji možete pročitati OVDE.

Mini Evropa park u Briselu otvoren je 1989.godine i prostire se na površini od 24 000 m2.

Eksponati su rađeni u razmeri 1:25, a prikazano je oko 80 gradova i 350 zgrada.

Ajfelova kula, Big Ben, krivi toranj u Pizi, Brandenburška kapija, Akroplolj, Trg svetog Marka u Veneciji, Grand Place trg u Briselu, samo su neka od najzanimljivijih lokacija na koje naletite šetajući se ovim predivno osmišljenim parkom.

Ono što posebno impresionira je način na koji se vodilo računa o svakom, najsitnijem detalju, pa su tako npr 6000 ljudi u koridi u Sevilji ručno naslikani, a većinu eksponata prate i zvučni efekti.

Tako, recimo, možete čuti metež prilikom gašenja požara u luci u Barseloni, erupciju vulkana Vezuv iznad Napulja, riku bikova iz koride i ispratiti putanju brzog voza kroz Francusku.

Eksponati imaju i sopstveno ukrasno osvetlenje, a u blizini svake minijature postavljene su elektronske table koje osim što sadrže osnovne istorijske i geografske podatke o građevini, pružaju mogućnost da pritiskom na dugme čujete zvuk koji je karakterističan za dati objekat (originalna zvonjava Big Ben-a npr.) ili himnu zemlje koja je predstavljena.

Važno je znati da park ne radi u periodu od 9. januara do 10. marta, prolećno radno vreme je od 9.30h do 18h, dok se tokom leta radi još sat vremena duže.

Cena ulaza je 15e za odrasle i 10e za decu, no preporuka je da kupite kombinovanu kartu sa kojom osim parka ulazite i na Atomium i ona košta 23,5e za odrasle i 15e za decu do 12 godina.

Ako već  iz raznoraznih objektivnih i subjektivnih razloga ne možemo da proputujemo naš evropski kontinent detaljno, onda barem možemo da ga na ovaj zanimljiv i atraktivan način obiđemo tokom jedne lepe šetnje koja će svakom posetiocu ostati u dugom sećanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *