October 1, 2023
Panonika

Panonsko more u Tuzli

Zvanično se zovu Panonska jezera ili skraćeno Pannonica, no posle neponovljvog doživljaja koji sam imao na ovom neobičnom i prelepom mestu, milsim da je Panonsko more sasvim adekvatan naziv.

Panonika
Panonika

Predivna, bistra, čista i slana (kažu da je salinitet veći nego u Jadranu) voda, prijatne temperature za kupanje i u drugoj polovini septembra, kada sam ja imao sreću da zaplivam ovim ”tuzlanskim morem”, uz malo imaginacije, ostavlja utisak kao da ste zaista na nekoj plaži makarske rivijere.

Panonika
Panonika

Savršeno čista i uredna šljunkovita obala, dodatno pridonosi toj impresiji.

Kada se svemu navedenom ”prilepi” srećna okolnost da je moja poseta pala u veoma topao dan (30C u 15h) koji je uz to bio radni i daleko odmakao od zvanične letnje sezone, može se izreći čuveni kliše ”savršeno su se poklopile sve kockice”.

Panonika
Panonika

Panonska jezera su jedinstven kompleks slanih jezera u Evropi,  ukupne površine 75.000 m², dužine obale od 1.000 m, površina šljunčanog dela plaža od 22.000 m².

Panonika
Panonika – prvi red na plaži 🙂

Od izgradnje 2003. godine do danas kompleks je posetilo preko 4,5 miliona gostiju sa prosečnom dnevnom posetom od oko 7.000 gostiju i sa maksimalnim dnevnim posetama od oko 15.000 gostiju.

Slana, apsolutno čista lekovita voda pogoduje za lečenje bolesti kostiju i disajnih organa.

Slana jezera predstavljaju veštačku akumulaciju vode unutar školjki koje su izgrađene od kombinacije geosintetičkih i prirodnih materijala (pesak, tucanik, šljunak).

Sastoje se od tri jezera, različite dubine (od 0,5m – 1,80m), od kojih tzv Treće jezero je dizajnirano u formi dva manja i spojena jezera sa prelivnicom i sa puno adrenalinske zabave sa dva vodena tobogana, dva hidromasažera (pačiji kljun) i vodenim gejzirom.

Panonika
Panonika – ”Treće jezero”

Slani slapovi su posebna atrakcija na kompleksu, sa pet vodenih kaskada i dva bazena za kupanje pri čemu inhaliranje isparenja slane vode veoma pogoduju relaksaciji od stresa, bolestima disajnih organa, glavoboljama i opštem poboljšanju zdravlja.

Panonika
Panonika – kaskadni bazeni

Pored saliniteta, voda panonskog jezera sadrži i minerale (kalcijum, natrijum, sumpor, jod, brom itd.) te je opravdano stekla imidž lekovite vode jedinstvene na našim prostorima pa i u Europi.

U okviru kompleksa nalazi se i Arheološki park ”Neolitsko sojeničko naselje” replika naselja iz doba neolita sa devet nastambi, drvenom platformom i unutrašnjom postavkom alata, oruđa, posuđa za isoljavanje soli, a koje svedoči o više hiljada godina kontinuiteta života na području grada Tuzle.

Arheološki park na Panonskim jezerima u Tuzli
Arheološki park na Panonskim jezerima u Tuzli
Arheološki park na Panonskim jezerima u Tuzli
Arheološki park na Panonskim jezerima u Tuzli

Nažalost, prilikom moje posete, ovaj park nije radio usled rekonstrukcije, no prilikom mojih ranijih poseta imao sam sreću da pogledam ovu interesantnu postavku.

Naime, na Panonici sam ja i ranije boravio, gotovo svaki put prilikom dolaska na Međunarodni sajam turizma LIST u Lukavcu, ovde bi bila obavezna pauza, ali obzirom da je termin sajma u ”normalna vremena” uvek početkom maja, kompleks je u to doba bio u pripremnoj fazi, bez mogućnosti kompletnog konzumiranja svih njegovih sadržaja.

Panonika - maj, 2013.
Panonika – maj, 2013.

”Korona situacija” gurnula je termin ovogodišnjeg sajma na polovinu septembra, a lepo i toplo vreme produžilo sezonu na jezerima i meni omogućila neočekivano uživanje i neku ”benefit” od ovog čudnog vremena u kojem živimo.

Panonika
Panonika

U okviru kompleksa, ima nekoliko ugostiteljskih objekata, a ja sam izabrao jedan tik uz obalu jezera za uživanje u pogledu i odličnom tuzlanskom pivu.

Odlično tuzlansko pivo
Odlično tuzlansko pivo

Ulaznica na jezera iznosi 3KM, a ako je platite Master karticom  – dobijate gratis sladoled, što sam ja sa velikim zadovoljstvom učinio !

Panonika
Gratis sladoled !

Za one koji prilikom dolaska, budu imali više vremena  na raspolaganju, predlog je da obiđu obližnji Memorijalni kompleks Slana banja, koji se nalazi u parku na brdašcu odmah iznad Panonskih jezera.

Kompleks obuhvata partizansko groblje, brojne spomenike i biste borcima NOR-a i oslobodiocima Tuzle u II svetskom ratu, groblje žrtava poginulih na Kapiji 1995….

Prilikom prošlogodišnje posete, moj prijatelj Vedran iz Sarajeva i ja, prošetali smo alejama i puteljcima natkrivenim prijatnom hladovinom mirisne borove šume i uz predah na jednoj od brojnih klupa uživali u pogledu na grad.

Pored svih, do sada opisanih, pozitivnih osobenosti ”Panonike”, postoji još jedan neverovatan podatak – ceo kompleks se nalazi praktično u centru grada !

Neverovatna atraktivnost lokacije jednog turističkog kompleksa, koju sam retko gde u Evropi susreo.

”Panonska jezera” se nalaze odmah uz magistralni put koji prolazi  kroz celu Tuzlu i povezuje pravac Bijeljine iz kojeg sam stigao sa Lukavcem kao mojim glavnim ciljem.

Kada se izađe iz grada, put nas dovodi do velike raskrsnice, sa koje se putnici odlučuju da li će nastaviti levo u pravcu Sarajeva, desno u pravcu Hrvatske (granični prelaz Orašje/Županja) ili pravo u smeru Lukavca, Doboja itd.

Sa ”Panonike” se do centra grada može doći preko dva mosta koja se protežu iznad pomenutog magistralnog puta – pešački koji vodi odmah do Saborne crkve Uspenja Presvete Bogorodice i/ili preko mosta za auto saobrćaj, pravcem koji nas dovodi direktno do centralnog gradskog trga – Trga slobode.

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli
Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli
Trg slobode u Tuzli

U podnožju ovog mosta nalazi se jedna od čuvenih tuzlanskih gastronomskih tačaka – Ćevabdžinica Limenka, a tuzlanski ćevapi se poslednjih godina ravnopravno nose u večitoj borbi za najprestižniji ćevap u BiH, u konkurenciji sarajevskih, banjaličkih i travničkih.

Ćevabdžinica Limenka
Ćevabdžinica Limenka
Ćevabdžinica Limenka
Ćevabdžinica Limenka

Koji god most da odaberete za početak svoje pešačke ture po centru grada, sa onim drugim mostom ćete se vratiti i time napraviti savršenu polučasovnu šetnju u kojoj ćete se susresti sa najpoznatijim kulturno – istorijskim i turističkim tačkama Tuzle.

Tuzla, koja se nalazi na 95 km od graničnog prelaza Rača (odatle do Novog Sada ima 90 km, a do Beograda 110 km), na 95 km od graničnog prelaza Orašje/Županja (odatle do Osijeka 75 km, a do Zagreba 260 km auto puta) i na 120 km od Sarajeva, predstavlja gotovo idealnu destinaciju za vikend izlet, pa čak i za jednodnevne posete, u zavisnosti od udaljenosti i raspoloženja gostiju.

Nadam se da sam vas ovim blogom o najpoznatijoj tuzlanskoj turističkoj atrakciji, motivisao da prvom zgodnom prilikom priredite sebi nezaboravne trenutke uživanja i opuštanja.

Mi ćemo posetu svakako ponoviti, pa možda se i vidimo na ovom prelepom Panonskom moru!

One thought on “Panonsko more u Tuzli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *