June 15, 2024

Bodensko jezero, turistički raj na tromeđi – I deo (Konstanz, slapovi Rajne, Stein am Rhein)

Kako čovek stari tako su mu sećanja na detinjstvo sve draža i nežnija, a moje je zaista bilo bezbrižno, veselo i ispunjeno lepim i interesantnim doživljajima.

Svemu navedenom, na svoj specifičan način, doprinela je i činjenica da je celokupna familija sa očeve strane od kraja šezdesetih godina živela u Nemačkoj, tako da su moja najstarija sećanja na velika i neobična putovanja upravo vezana za posete mojoj baki, tetkama, tečama i njihovoj deci.

Putovanja se bila redovna, jednom godišnje, sve tamo do raspada SFRJ, a od tada su se značajno proredila, no i sama pomisao da još uvek tamo negde daleko imamo svoju ‘’bazu’’, čini me sretnim.

Kada smo kod sreće, još jedna srećna okolnost u ovoj priči – od cele Nemačke, familija se igrom slučaja naselila upravo u njenom najlepšem delu, što je činjenica a ne fraza potvrđena kroz godine putovanja i istraživanja po ovoj velikoj i lepoj zemlji.

Kranji jugozapad Nemačke, uz samu granicu sa Francuskom, Švajcarskom i Austrijom, oivičen moćnom evropskom rekom Rajnom i golemim planinskim masivom Alpa, te u njemu Bodensko jezero (često ćete se susretati i sa nazivom jezero Konstanc), glavni ‘’junak’’ ovog bloga, jeste jedan od najlepših i najinteresantnijih kutaka Evrope.

Google maps kaže da od Novog Sada do jezera Bodensee ima 1175 km i da je najbliži put preko Budimpešte, Beča i Minhena, no u zavisnosti od lokacije početka putovanja i krajnjeg cilja, mogući su brojni alternativni i veoma zanimljivi pravci i kombinacije.

Putovanja preko Hrvatske, Slovenije, Italije, Švajcarske/Austrije jesu duža i skuplja, no ko ima finansijsku mogućnost treba da izabere neku od varijanti koja će mu omogućiti uživanje u prirodnim lepotama i fascinantnim gradovima severne Italije i austrijskog Tirola.

Mi smo kroz sve te silne godine, uspeli da skoro svaki put izaberemo neki drugačiji pravac i nešto novo vidimo i doživimo.

Bodensko jezero je ledničkog porekla, dugačko oko 70 km i do 15 km široko, smešteno na tromeđi Nemačke, Austrije i Švajcarske.

Najvećim delom se nalazi u Nemačkoj gde mu je ukupna obalna dužina 173 km, od toga je 155 km u pokrajini Baden-Württemberg, a 18 km u Bavarskoj.

Najpoznatiji gradovi sa nemačke strane su Radolfzell, Konstanz, Überlingen, Meersburg, Friedrichshafen, Lindau.

U Švajcarskoj, duž obale dužine 72 km, nižu se gradići  Rorschach, Arbon, Romanshorn, Kreuzlingen, koji pripadaju kantonima Thurgau i St Gallen.

Najmanji deo pripada Austriji i na 28 km njihove obale, praktično jedino veće naselje je grad Bregenz u pokrajini Vorarlberg.

Ovo najveće jezero centralne Evrope u stvari predstavlja proširenje vodenog toka Rajne, koja izvire u švajcarskim Alpima i u blizini tromeđe širi se u veliku deltu da bi jo se kod grada Konstanza tok ponovo suzio i krenuo ka zapadu, istovremeno čineći granicu između Švajcarske i Nemačke.

I, kada smo već kod Rajne, da ovde pomenem prvu zanimljivost i jedinstvenu prirodnu atrakciju koju turisti koji se zadese u ovom kraju, moraju obavezno posetiti.

Ako pažljivo pogledate mapu u prilogu, uočićete da postoje tri dela jezera Bodensee: najveći centralni deo Obersee, severni krak Überlingen i veliki zaliv na severozapadu pod nazivom Untersee.

Nakon što Rajna prođe uzani kanal kod Konstanza, ona svoj put nastavlja kroz Untersee i kod slikovitog mestašca Stein am Rhein ponovo se sužava i dobija na brzini toka, čija je kulminacija kod mesta Neuhausen, gde se nalazi najveći evropski vodopad – Rheinfall !

”Kanal” Rajne kod Konstanza

Dakle, ako uzmemo Konstanz, najveće mesto na jezeru, kao orijentir i polaznu tačku za obilaske, onda su razdaljine sledeće – do Stein am Rhein-a ima 28 km i potom još 20 km do slapova.

Pauza za kafu i kratku šetnju po mestu kao iz bajke, kada pogledate ove fotografije, mislim da će se podrazumevati.

‘’Kamen na Rajni’’, pitoreskno seoce u kojem je buvalno svaka zgrada i fasada praznik za oči….

Slapovi Rajne – ovo fenomenalno čudo prirode visoko je 23 metra, široko oko 150 metara, tokom proleća kada je najbolje posetiti vodopade, ima protok vode od čak 700 litara u sekundi.

Uz vodopade, sa obe strane su postavljene ograđene staze, ali je najveći spektakl mogućnost da ih posmatrate iz neposredne blizine, sa vrha strme stene koja se nalazi u središtu slapova.

Ova avantura se realizuje specijalnim čamcima sa ravnim dnom, a tokom vožnje bićete okupani sa milijardama kapljica Rajne koje će vam, ukoliko dođete leti poput nas, biti nesvakidašnje, ali dobrodošlo osveženje.

Spomenuo sam Konstanz kao najveći grad na obali i u priču o zanimljivim naseljenim mestima jezera Bodensee-a, krenućemo od njega.

HPIM1663.JPG

Nalazi se na samoj granici sa Švajcarskom i sa Kreuzlingenom čini jedinstvenu celinu, tako da, kao i u mnogim drugim slučajevima u ovim krajevima, granična kontrola se nalazi usred grada.

HPIM1655.JPG

Zahvaljujući ovoj blizini neutralne Švajcarske, Konstanz je jedan od retkih gradova Nemačke koji nije bio bombardovan tokom II svetskog rata.

HPIM1649.JPG

Ovo je važan univerzitetski i kulturni centar, i u njemu živi oko 83 000 stanovnika.

HPIM1659.JPG

Kao i u svim drugim gradićima na jezeru, šetnja uz obalu je nešto što me lično najviše ispunjava, a osećaj da se nalazite na nekom moru ne napušta vas tokom celog boravka na Bodensee-u.

Najpoznatije građevine u Konstanzu su Manastirska crkva iz XI veka, sa čijeg tornja je fantastična jezerska panorama, muzejski kompleks i Gradska kuća.

Za nastavak bloga kliknite OVDE

4 thoughts on “Bodensko jezero, turistički raj na tromeđi – I deo (Konstanz, slapovi Rajne, Stein am Rhein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *