July 22, 2024

Gde je izvor Dunava !?

Ko je išao u osnovnu školu sedamdesetih i početkom osamdesetih i nije imao nadalje posebnih interesovanja za geografiju i putopise, na pitanje iz naslova ovog bloga odgovorio bi kao iz topa – u Švarcvaldu  (Schwarzwald) – Nemačka, u dvorištu dvorca u gradiću Donauešingen (Donaueschingen).

Pretpostavljam da i danas većina ljudi ovu, masovno posećenu i fotografisanu,  fontanu nazvanu Donauquelle, doživljava kao neupitni izvor Dunava.

No, to baš i nije tako, a prvi ‘’crv sumnje’’ u tu lekciju iz ‘’Prirode i društva’’ ubacio mi je moj teča koji je kao i veći deo familije živeo osamdesetih godina upravo u ovim krajevima, a ja imao sreću da svake godine putujem u posetu i da u tim prilikama svašta novo vidim i doživim.

Od njega sam prvi put čuo priču o dve rečice, Brigah i Breg, čijim spajanjem, nedaleko od dvorca Donaueschingen, nastaje ova moćna evropska reka koja teče kroz 10 država do svog ušća u Crno more.

Foto Wikipedia

Činjenica da sam se rodio i ceo život proveo uz Dunav, dodatno je uticalo na moju fascinaciju ovom temom.

A, kada sam pre nekoliko godina, pripremajući putovanje po Evropi tokom kog ću i svog sina Daria odvesti na ovo mesto, pročitao detalje o teoriji da ni ova tačka gde se susreću Brigah i Breg nije ‘’pravi izvor’’ Dunava, definitivno sam odlučio da celu stvar podrobnije istražim.

Ali, idemo od početka.

‘’Crna šuma’’, kako glasi bukvalni prevod reči Schwarzwald, jeste šumovita planinska oblast na jugozapadu Nemačke.

Milsim da je (ne samo moja) konstatacija kako se radi o najlepšem delu Nemačke, nešto oko čega će se složiti svi koji su proputovali ovu veliku i zanimljivu zemlju, a u prilog toj tvrdnji nedavno sam napisao i nekoliko blogova kao njenu praktičnu ilustraciju:

Švarcvald je sa juga i zapada okružen moćnom Rajnom, pripada nemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Württemberg, a ime je dobio po gustim, tamnim četinarskim šumama.

Najviši vrh je Feldebrg (1493 m), ceo planinski venac dugačak je 170 km i prostire se na površini od 7500 km2.

Ovde se nalaze brojne turističke, kulturne i prirodne atrakcije koje zaslužuju poseban blog, a možda treba još pomenuti da je Švarcvald poznat i po istoimenoj torti sa trešnjama, najvećem vodopadu u Nemačkoj i čuvenim ‘’ku-ku’’ satovima.

Naravno, starije generacije će se prisetiti i veoma popularne tv serije ‘’Klinika Švarcvald’’ (Die Schwarzwaldklinik) koje je ovde snimana i emitovana polovinom osamdesetih.

Foto ZDF

Dobro, sada kada smo malo bolje upoznali ‘’mesto radnje’’, da pojasnimo u čemu se krije ‘’misterija’’ oko izvora Dunava.

Grupa naučnika je svojevremeno ustvrdila da se kao mesto nastanka Dunava ne može uzeti tačka spajanja dve pomenute rečice, nego je izvor Breg-a istovremeno i izvor Dunava, u strogo geografskom smislu.

Zašto baš Breg, a ne Brigach ?

Zato što je Breg od svoje ‘’bratske rečice’’ duži pa mu to omogućava primat i ovu slavnu titulu!

Izvor Brigacha nalazi se u blizini mesta Sankt Georgen, na 925 metara nadmorse visine, a ukupna dužina mu je 40,4 km.

Breg je nepunih 6 km duži, izvire na 1078 metara, u blizini gradića Furtwangen.

I, tako je krenulo sad već višedecenijsko ‘’takmičenje’’ između Donaueschingena i Furtwangena oko toga koje pravi nosilac ovog ‘’laskavog zvanja’’.

Ukoliko uspete da posetite obe lokacije, uverićete se da je rezultat ovog meča nerešen.

I na jednom i na drugom mestu zatećićete natpise koji govore da baš tu Dunav izvire, pa je nekako konačno razrešenje dileme prepušteno ukusu i proceni svakog pojedinačnog posetioca.

Donaueschingen

Do dvorca i tamošnjeg ‘’izvora’’ se mnogo lakše dolazi – smešten u samom centru Donaueschingena u blizini raskrsnice važnih puteva – regionalni put 31 koji spaja deo oko Bodenskog jezera sa Frajburgom (Freiburg), najvećim gradom Švarcvalda i auto puta 81 koji vodi prema Štutgartu (Stuttgart) i dalje prema središnjem delovima Nemačke.

Dvorac Donaueschingen, u vlasništvu jedne od najstarijih evropskih plemićkih porodica – Fürstenberg, sagrađen je daleke 1723.godine.

Ispred njega je ogroman park sa pregršt stazica, jezeraca, mostića, kipova, cveća…

Odmah uz dvorac je, na početku pomenuta mramorna fontana (napravljena u XIX veku) gde takođe ‘’izvire Dunav’’.

Skulptura iznad fontane je delo kipara Adolfa Heera i prikazuje Majku Baar koja svojim kćerima pokazuje put ‘’mladog Dunava’’

Put dugačak 2840 kilometara…

U fontani prepunoj novčića koje turisti ubacuju ‘’za sreću’’ u zelenkastoj vodi, sasvim lepo se uočava vrelo iz kog voda izbija uspravno u odnosu na površinu tla.

Ta voda (Dunav !?) ulazi u široku cev i nakon 100—200 metara ističe u Brigach.

U stvari radi se o tzv Dunavskom potoku – Donaubach.

Sve u svemu, konfuzija ostaje, te se može reći, što u šali, što ozbiljno, da je Dunav reka sa tri, pa čak možda i sa četiri izvora !

Tridesetak kilometara severozapadno od Donauešingena nalazi se gradić Furtvangen na čijoj je teritoriji izvor reke Breg, preciznije 7 km od centra mesta, visoko u švarcvaldskim brdima.

Mi smo do izvora stigli teškom mukom, naime dolazeći iz pravca Freiburga na jednoj od ključnih raskrsnica dočekao nas je znak ”Umleitung”, što će u praksi značiti zaobilaznu vožnju usled nekih radova i produžetak vožnje na čitavih sat vremena više od planiranog.

Poslednjih nekoliko kliometara vozi se sporo, penjući se uzanim planinskim putem, no ova spora vožnja ima i svoju prednost – uživanje u beskrajno lepim predelima kojima ste okruženi sa svih strana.

Sam lokalitet se nalazi bukvalno na kraju puta, nakon njegovog završetka preostaju samo poljski putevi, šume i brežuljci i po koja krava 🙂

U blizini izvora nalazi se kapela Svetog Martina, a na celom potezu je samo nekoliko kuća.

Pored samog ulaza na izvorište nalazi se ugostiteljski objekat – restoran i kafeterija šarmantno ušuškani u jednoj klasičnoj švarcvaldskoj kući.

Kao i u Donauešingenu i ovde su postavljena obaveštenja i natpisi o dužini i smeru kretanja Dunava, a iznad samog izvora nalazi se skulptura rimskog rečnog boga Danuviusa.

Primetno je bilo mnogo manje turista nego na onom, poznatijem, izvoru u gradu, što nam nije ni malo smetalo, naprotiv.

Uživanje u dobroj kafi, miru, tišini i prelepom pogledu na zelene brežuljke i cvetna polja delovali su terapeutski i okrepljujuće pred nove avanture i lutanja koja su bila pred nama tog dugačkog letnjeg dana.

Možda na prvi pogled deluje preteran ”napor” doći do ove pomalo zabačene lokacije radi par minuta slikanja, no osećaj da smo uspeli da vidimo sve silne izvore Dunava i to u jednom danu, jednostavno je nezaboravan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *