June 25, 2024

Dan mladosti u Bavaništu – jugonostalgija na banatski način

Pozitivna energija, lepo druženje, putovanja, muzika, sklapanje novih poznanstava, sve su to asocijacije koje vezujem za pojam jugonostalgije, a verujem da je sličan slučaj i kod stotina onih koji su se u subotu 25. maja okupili u Bavaništu, selu na jugu Banata, na proslavi Dana mladosti.

Manifestaciju koju je treću godinu zaredom organizovalo lokalno udruženje ‘’Jugonostalgija’’ pohodili su ljudi iz cele bivše Jugoslavije, baš kako pesma kaže – ‘’Od Vardara pa do Triglava’’.

Podsetnik na neka bolja i bezbrižnija vremena, na detinjstvo i mladost  provedeno u jednoj lepoj i velikoj zemlji, osnovna je ideja ove i sličnih manifestacija koje, kako vreme prolazi, postaju sve popularnije i posećenije.

Sa jedne strane, nama ‘’matorima’’ ovakvi susreti predstavljaju svojevrsni ‘’izduvni ventil’’ iz ove surove sadašnjosti, ispunjene mržnjom i nasiljem sa deformisanim sistemom vrednosti, a sa druge strane mlađim generacijama je čista egzotika da vide kako su im bake, deke i roditelji živeli u vremenu koje se nikada više neće vratiti.

Igrom slučaja, poslednje dve godine, u istom terminu, boravio sam u Umagu na jednom drugom festivalu, ‘’šireći jugonostalgičarsku misiju’’ na drugi način 😊, te mi je ovo bilo prvo učešće na ovoj južnobanatskoj manifestaciji.

Prvo, pa muško, što bi se reklo – zahvaljujući dragim prijateljima iz organizacije, dobih nekoliko bitnih zaduženja u okviru manifestacije.

Nakon što su položeni venci na spomenik poginulim borcima Narodnooslobodilačke borbe u centru sela nastupile su folklorne grupe, što je bila uvertira za centralni deo manifestacije – svečani doček ‘’Tita i Jovanke’’ koji su stigli u luksuznoj limuzini marke ‘’Cadillac’’, uz pratnju mog drugara Petra Pece Stamenovića i moje malenkosti.

Nesvakidašnji doživljaj, priznajem !

Stariji se sećaju sigurno svih detalja sa ceremonija proslava Dana mladosti na stadionu JNA u Beogradu, a delić te scenografije verno je rekonstruisan u Bavništu – dolazak štafete mladosti i predaja drugu Titu, mini slet kojeg su izveli ‘’pioniri’’ iz plesnih grupa, paljenje logorske vatre i ‘’širenje’’ Kozaračkog kola.

Zabavni program se nastavio izborom za ‘’Miss Jugonostalgije’’, a ja sam imao čast (i nezahvalan zadatak) da budem jedan od tri člana žirija.

Kako to obično biva, odlučivale su nijanse, no najvažnije je da su se svi dobro zabavili i lepo proveli.

Par sedmica pred održavanje manifestacije dobio sam ‘’zadatak’’ od organizatora da osmislim pitanja za ‘’YU kviz’’, da bih na licu mesta autorstvu pridodao i ulogu voditelja.

Pitanja na koja je odgovarlo šest dvočlanih ekipa bila su koncipirana tako da obuhvate oblasti geografije, istorije, filma, muzike, književnosti, televiziskih emisija i sporta Jugoslavije, a pobedu je odnelo iskustvo u odnosu na mladost, što je i logično.

Vreme za predah iskorišten je na pravi način – vojnički pasulj u hladu i lagana priprema za večernje koncerte.

U okviru manifestacije bilo je i nekoliko antikvitetskih štandova, tezgi sa suvenirima, raznih YU motiva zgodnih za fotografisanje itd.

Večernji program obeležili su koncerti dva odlična benda – ‘’Jutarnji program’’ iz Pančeva i ‘’The Big Brothers’’ iz Tuzle.

Za sve prisutne pravo otkrovenje su bili mladi momci i devojka iz ‘’Jutarnjeg programa’’ koji su oduševili zvojom srelom, autorskom i dobro usviranom muzikom, pa se nadam da će za njih još čuti jer imaju ogroman potencijal.

Na naše drugare iz Tuzle, odnosno na fenomenalnu svirku i fantastičnu atmosferu, već smo navikli nakon nekoliko godina druženja i zajedničkog uživanja, no kod svih ostali koji su ih prvi put čuli te majske večeri, njihov nastup izazvao je iskrenu euforiju.

Na kraju treba reći da je naša ‘’sigurna baza’’ u ovim krajevima, tradicionalno bila ‘’Deliblatska čarda’’ u selu Deliblatu, a naš dragi domaćin vodeći turistički radnik južnog Banata, gospodin Petar Peca Stamenović.

Nekoliko slobodnih sati pre početka manifestacije iskoristili smo za uživanje na obali jezera Kraljevac, jednog od tri specijalna rezervata prirode po kojima je ovaj deo Vojvodine jedinstven.

Iskreno se nadam i unapred radujem druženju i susretima naredne godine i ujedno pozivam ostale čitaoce ovog bloga da se obavezno priključe ovoj manifestaciji pozitivnih vibracija, uživaju u druženju, kao i u prirodnim lepotama  ovih, još uvek nedovoljno poznatih, predela naše Vojvodine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *