May 24, 2024

Četiri godišnja doba na jezerima Fruške gore – IV deo (Moharač, Bruje, Sot i Kapavica)

U poslednjem nastavku priče oko fruškogorskih jezera, posećujemo 4 najzapadnija – Moharač, Bruje i Sot u šidskoj opštini i Kapavica koja pripada sremskom delu bačkopalanačke opštine.

JEZERO MOHARAČ

Najveće fruškogorsko jezero i ujedno jedno od najlepših nalazi se u neposrednoj blizini sela Erdevik.

Površina mu je 60 ha, dugačko je 2,5 km, široko oko 300 metara, dok mu je dubina skoro 10 metara.

Iz pravca Novog Sada, najkraći put (52 km) je preko Beočina, Čerevića, Banoštora, Neština, pa neposredno pre graničnog prelaza treba skrenuti levo za Vizić i spustiti se prema jezeru neasfaltiranim, ali dobro utabanim makadamskim putem.

Moharač je udaljen od Sremske Mitrovice 30 km, od auto puta (ulaz Kuzmin) 11 km, a od sedišta opštine, mesta Šid, razdaljina je 20 km.

Ovaj kraj je poznat po brojnim vinogradima i odličnim vinima, a u neposrednoj blizini jezera nalaze se dve vinarije – ‘’Brestovački’’ i ‘’Kube’’.

Nakon Šatrinačkog, na ovom jezeru nam je najbolji ribolov i zato ovde najviše volimo da dođemo, mada je udaljenost poprilična.

Ako kojim slučajem ovaj blog pročita vlasnik prvog  pontona desno od brane – koristim priliku da mu se istovremeno izvinim i zahvalim što smo u dva navrata se usudili da koristimo njegov prostor za pecanje 🙂

Nikog živog nije bilo, a mi smo dobri i uredni gosti, tako da mislim da je sve u redu….

Ceo krajolik je veoma raznovrstan i živopisan, smenjuje se šume, njive i vinogradi, a stalni stanovnici jezera su mnogobrojni labudovi, patke, guske, kornjače itd

Uz jezero je moguće kampovanje, na obalama ima dosta vikendica, adaptiranih kamp kućica, pa i ozbiljnijih kuća, a u nekima od njih je moguće iznajmiti smeštaj.

Leti je kupanje moguće, no znatno manje ima kupača u odnosu na susedno jezero Bruje, što je možda još jedna njegova prednost.

Nedaleko od brane je izvor pitke vode – Moharač, a pregrađivanjem njegovog toka nastalo je jezero sedamdestih godina prošlog veka.

JEZERO BRUJE

Samo 5 km od jezera Moharač nalazi se drugo, veliko erdevičko jezero – Bruje, na putu koji vodi od Erdevika ka Ljubi tj graničnom prelazu sa Hrvatskom.

Dubina mu je dva metra, širina 300 metara, a dugačko je 1 kilometar.

Bruje  je pored Bešenovačkog i Borkovačkog najpopularnije kupalište na fruškogorskim jezerima, a mi smo se u to uverili u ‘’korona’’ leto 2020. kada je gužva bila skoro pa nepodnošljiva.

Inače, u drugim delovima godine je idealno za sve aktivnosti, od pecanja preko planinarenja okolnim brežuljcima, vožnje bicklom, kampovanja, pa do degustacije vina u nekoj od obližnjih vinarija – ‘’Erdevik’’ , ‘’Trivanović’’, ‘’Imperator’’….

Posebnu zanimljivost predstavlja izvor Banja koji se još naziva i Rimsko kupatilo jer su se tu u neka pradavna vremena lečili rimski legionari ovdašnjom termomineralnom vodom.

Nalazi se sa severne strane jezera podno prvih fruškogorskih brežuljaka, a voda izvire sa svih strana (ima konstantnu temperaturu od 13C tokom cele godine) i formira potok od kog je i nastalo jezero Bruje.

Odmah uz izvor nalazi se predivna livada, idealna za kampovanje, izležavanje i ‘’roštiljanje’’.

JEZERO SOT

Najzapadnije i jedno od najlepših fruškogorskih jezera nalazi se u blizini sela Sot i državne granice Hrvatske i Srbije.

Jezero Sot ili Sotsko jezero je još jedna akumulacija nastala osamdesetih godina, površine 33 ha, dubine oko 4 metra i pripada nacionalnom parku Fruška gora.

Ako se dolazi iz pravca Novog Sada, najbliži put podrazumeva pravac preko Bačke Palanke i tranzit kroz Hrvatsku (Ilok) i tada je razdaljina 60 km.

Ukoliko nemate pasoš, dosta duže ćete se voziti i to pravcem ukupne dužine 85 km, preko Beočina, Čerevića, Banoštora, Sviloša, Divoša, Bingule, Erdevika, Kukujevaca, Bačinaca, Gibarca, Šida, Berkasova i Sota.

Mi smo bili poslednji put u proleće 2020. u vreme kada je na snazi bio policijski čas, pa smo boravak morali skratiti, a tada su i granice bile zatvorene, tako da ovih dana planiramo povratak i duži boravak baš na ovom prelepom jezeru.

Svaki put kada bismo bili u tranzitu tokom leta, videli bi mnoštvo kupača, a da je voda prijatna svedoči i podatak da smo tokom te poslednje, aprilske posete sreli čoveka koji je beskrajno uživao u prolećnom kupanju, prosto ga je milina bilo videti 🙂

Mi smo se tada zadovoljili pecanjem i ‘’roštiljanjem’’, ima baš puno zgodnih mesta gde se možete ‘’usidriti’’ i uživati, a ovde je i pravi raj za ljude koji žele da kampuju.

Ukoliko posmatramo jezero sa brane, na njegovoj desnoj strani je malo vikend naselje i gusta šuma, dok je sa leve strane postavljen ponton za kupače, drveni splav sa kućicom na čijoj terasi je kafić itd.

Obzirom na svoj veoma zanimljiv geografski položaj postoje brojne mogućnosti za veoma sadržajan izlet.

U neposrednoj blizini su dva poznata fruškogorska manastira – Privina glava i Sveta Petka (manastir Berkasovo), izletište Lipovača, a ni ranije pominjana erdevička jezera Bruje i Moharač nisu daleko.

Manastir Sveta Petka kod Berkasova

Sa druge strane, Ilok sa svojom tvrđavom, muzejom, dvorcem i vinskom pričom, ozbiljna je turistička destinacija, pa kada ste toliko blizu, pravi je momenat da ga se poseti.

JEZERO KAPAVICA

Još malo zanimljive tj neobične geografije sa naših prostora –Bačka Palanka je jedina opština u našoj zemlji čiji su delovi međusobno razdvojeni i to teritorijom druge države !

E, sada da je baš zanimljivo i samim stanovnicima, posebno onima sa sremske strane (Neštin, Vizić), koji zbog nekog posla u sedištu opštine treba u jednom danu da 4 puta pređu granicu, čisto sumnjam….

Uglavnom, poslednje jezero koje ćemo u ovom blogu pomenuti nalazi se u blizini sela Vizić i zove se Kapavica.

Najkraći put (55 km) do Vizića iz pravca Novog Sada je preko Beočina, Čerevića, Banoštora, Suseka, Neština, pa neposredno pre graničnog prelaza se skrene levo i vozi uz (ne kroz) selo Vizić pravcem koji vodi ka Partizanskom (Grebenskom) putu i manastiru Đipša.

Manastir Đipša

Ovo jezero smo najteže pronašli od svih na kojima smo bili, čak smo dolazili dva puta.

Uprkos navigaciji i objašnjenju od strane slučajnih prolaznika tokom te prve posete (juli 2020.) nismo uspeli da ga lociramo, pre svega zbog veoma bujne vegetacije usled koje je opšta orijentacija bila veoma teška.

Tražimo jezero po vrelom letnjem danu

Drugi put nismo imali tu vrstu problema i bili smo uporniji pa smo uspeli da ga pronađemo, o čemu sam u OVOM BLOGU opširnije pisao u to vreme.

Uglavnom, jezero za koje bi pre rekli da je bara, najmanje lepo i zanimljivo od svih.

Vodom ga snabdeva obližnji izvor i podzemne vode.

U blizini jezera ima nekoliko napuštenih vikendica koje svedoče da je nekada ovde bilo življe i uređenije izletište.

Navigacija i poneko površno usmerenje vrlo lako mogu da vas odvedu na pogrešan put – u blizini je još jedno jezero na jednom (ograđenom) privatnom posedu, a ovakvih ‘’privatnih jezera’’ sve je više pod Fruškoj gori.

3 thoughts on “Četiri godišnja doba na jezerima Fruške gore – IV deo (Moharač, Bruje, Sot i Kapavica)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *