June 25, 2024

Isola 2000, snežna bajka nadomak Azurne obale

Obzirom da je tema ovog bloga jedno divno zimovanje od koga je prošlo skoro deset godina, logično bi bilo da tekst ide u rubriku ‘’kultura sećanja’’, no mislim da će skijašima ipak biti od koristi neke elementarne informacije vezane za ovaj manje poznat ski centar u Francuskoj.

To je bio moj prvi odlazak na skijanje u Francuskoj, a izbor je pao na zimski centar Isola 2000 pre svega zbog izuzetno povoljne cene.

Tada smo se odlučili na paket aranžman agensije Ski Bus koji je obuhvatao prevoz autobusom, smeštaj u petokrevetnom apartmanu i šestodnevni skipas, i sve to zajedno je koštalo neverovatnih 250 eura!

Pre pisanja bloga bacio sam oko na aktuelne ponude i vidim da i sada postoji identični aranžman kod iste agencije/udruženja i da i dalje spada u najpovoljnije, pa je tako npr. za smeštaj u šestokrevetnom apartmanu + autobuski prevoz + šestodnevni skipas potrebno izdvojiti 399 eura (termin 6. januar 2024.), što je zaista neverovatno.

Možda je upravo ovo varijanta najbolja za one koji bi da nakon dosadašnjih zimovanja (isključivo) po balkanskim skijalištima, debituju u nekom ozbiljnijem evropskom ski centru, ali ih muči nedostatak finansijskih sredstava.

Tako smo mi uradili i koliko znam niko iz tadašnje ekipe više nije nikada skijao bIlo gde u ex YU, samo u Francuskoj i u ‘’jačim godinama’’ u Austriji.

Nisam detaljno istraživao taj podatak, ali sam skoro 100% uveren da je Isola 2000 najjužnije francusko pa čak i alpsko skijalište.

Nalazi se na samo 80 km od Azurne obale i jednog od njenih najpoznatijih gradskih centara, prelepe Nice.

Ovaj podatak će mnoge u startu uplašiti u razmišljanju o izvesnosti snega i njegovoj količini, posebno kada se prisetimo kako je npr. izgledala prošla godina, no naše iskustvo je bilo i više nego pozitivno.

Ne pamtim kada sam u poslednjih nekoliko decenija video više snega!

Padao je praktično svaki dan, i što je najlepše, uglavnom noću da bi tokom dana bilo vedro i sunčano, čime su se ispunili svi uslovi za veliko uživanje.

Ipak, poslednja dva dana našeg boravka padavine nisu prestajale pa je stanje lagano klizilo ka dramatici – sam odlazak sa planine bio je gotovo nemoguć, a ‘’operacija’’ silaska je trajala nekoliko sati, uključujući i naše pešačenje preko nekoliko ozbiljnih krivina koje je vozač odlučio da savlada sa praznim autobusom.

Mešavina morskog i planinskog vazduha oduvek je bila dobar ‘’recept’’ za obilne snežne padavine, prisetimo se samo ‘’našeg’’ Gorskog kotara – ako će negde da padne obilan sneg, to će se upravo desiti tamo, u neposrednoj blizini Kvarnera i Jadranskog mora.

E, sad to što je klima svake godine sve poremećenija i što više nema mogućnosti pouzdanog planiranja, činjenica je na koju ne možemo da utičemo.

Rastojanje od Novog Sada do Isole 2000 iznosi ravno 1400 km i u varijanti autobuskog prevoza putovanje traje oko 24 sata.

Naporno jeste, ali vredi.

Da se razumemo, za bilo koje drugo francusko skijalište dužina putovanja autobusom je slična i ko se odluči na ovu varijantu u startu treba da bude svestan šta ga čeka.

Ako se opredelite za putovanje automobilom, cela avantura trajaće znatno kraće, posebno ako nam je na umu podatak da se od 1400 km, jedino poslednjih 20 vozi uzbrdo, sve ostalo su ravnice, od vojvođanske, slavonske pa do severnoitalijanske.

Za one koji nisu (samo) fanatični skijaši nego bi da u ovom dugačkom putovanju ‘’umiksaju’’ i malo turizma, teško da postoji povoljnija destinacija.

Od Venezie do Nice, turistima je na raspolaganju bezbroj prelepih i zanimljivih gradova i destinacija i teško se odlučiti šta izabrati, zaista su opcije za kreativno i maštovito osmišljeno putovanje, bezbrojne.

Čak i ako idete autobuskim prevozom, popodne u Nici pre povratka, predviđeno je planom putovanja.

Tu baš nismo imali sreće jer se onaj, ranije pominjani, obilni sneg sa planina, u Nici se pretvorio u još obilniju kišu, pa mi je ovaj turizam bio jedan od ‘’najvlažnijih’’ koje pamtim 😊

Skijaški centar Isola 2000 lociran je u srcu južnih Alpa u okviru Nacionalnog parka Mercantour, a samo turističko naselje prostire se na nadmorskoj visini od 1800 do 2000 metara nadmorske visine.

Isola je okružena sa 15 impresivnih planinskih vrhova visokih od 2450 do 2975 metara (vrh Tete de Combe Grosse).

Najviši vrh do kojeg stižu skijaši je Sistrion na 2600 metra i sa njega se tokom vedrih dana vidi Sredozemno more.

Skijašima je na raspolaganju 120 km staza, od kojih je 90 km pokriveno sa ukupno 210 snežnih topova.

Postoje 42 staze -7 zelenih, 21 plava, 11 crvenih i 3 crne.

Zanimljivost je da se skijalište jednim delom nalazi uz samu granicu sa Italijom, pa tako kada se popnete na vrh Col de la Lombarde (2350 m) uočićete i granični kamen.

U ski centru postoji 5 km staza za nordijsko skijanje i snowboard park.

Isola 2000 je u osnovi jedno veliko apartmansko naselje, nije u pitanju neko selo ili gradić.

Mi smo bili smešteni u apartmanskoj zgradi Residence Les Ardets, koja vidim da je i dalje u ponudi.

Za one koji su redovni na francuskim skijalištima, kada kažem da se radi o ‘’klasičnom’’ tamošnjem ski apartmanu, sasvim je dovoljno da odmah znaju o čemu se radi.

Dnevna soba sa krevetom na razvlačenje, predsoblje sa krevetom na sprat, odvojeno kupatilo i wc, kuhinja sa još jednim mini ležajem i dosta prostrana terasa.

Nošenje svoje posteljine, završno čišćenje koje smo sami odradili, wi fi samo na recepciji, plaćanje depozita, dakle standardna varijanta za skijališta u Francuskoj.

Ne znam kakva je danas situacija oko kontrole autobuskog prtljažnika na granici, u to vreme smo svi nosili smrznutu hranu i niko nije imao problema.

Ukoliko idete samostalnim prevozom, to je već druga priča, mi smo se za ovogodišnje zimovanje snašli na specifičan način, a blog o skijanju u Francuskoj u januaru 2023. možete pročitati OVDE.

Dijagonalno prekoputa apartmana je početna stanica gondole i kompleks sa restoranima, barovima, ski šopovima, samoposlugama, buticima, a turistima su na raspolaganju i bioskop, frizerski salon, banka, pošta itd.

Važno je napomenuti da skipas važi i za ski centar Auron, pa je organizovani odlazak na jednodnevno skijanje sastavni deo aranžmana, a ako ste u Isolu došli samostalnim prevozom treba znati da razdaljina do Aurona iznosi 35 km.

Mi smo u Auron išli u danu kada je započela ozbiljna snežna vejavica pa nemam realan osećaj o kvalitetu samog skijališta, vidljivost je bila očajna tako da su i fotke prilično neupotrebljive.

Centar skijališta je na 1600 metara, a najviša tačka do koje ide neki ski lift je 2474 m.

Ukupna dužina staza je 135 km, na raspolaganju vam je dve zelene, 16 plavih, 15 crvenih i 9 crnih.

Povratak u Isolu bio je dosta komplikovan, autobus je imao problema sa istim onim krivinama koje sam pominjao i u osvrtu na odlazak kući.

No, mislim da je osim krivina i vejavice, autobus imao najveći problem sa sopstvenom zimskom opremom što već spada u standardni ‘’domaći folklor’’.

Uglavnom, nadam se da su ova moja prisećanja malo pomogla znatiželjnicima pred nastupajuću zimsku sezonu.

Ukoliko vam prohtevi nisu preveliki, ski centar Isola 2000 može biti mesto sticanja zaista lepih uspomena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *