June 25, 2024

Nekako s’ proleća u Lukavcu – održan 22. Međunarodni sajam turizma i ekologije LIST 2024.

Dvanaesti put zaredom imao sam čast i zadovoljstvo da učestvujem na Međunarodnom sajmu turizma i ekologije LIST, održanom od 8-10. maja u Lukavcu, gradiću i sedištu istoimene opštine u Tuzlanskom kantonu – Bosna i Hercegovina.

Posle toliko godina i posle nebrojeno lepih dana provedenih u radu i druženju sa kolegama i prijateljima iz svih krajeva ex YU, zaista imam osećaj da sam tamo kao kod kuće, a verujem da su impresije ostalih učesnika slične.

Na ovogodišnjem sajmu osim zemlje domaćina, Bosne i Hercegovine, svoju turističku, gastronomsku, kulturnu i poslovnu ponudu predstavili su izlagači iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Italije i Turske.

Na svečanoj ceremoniji održanoj u velikoj sali lukavačkog Centra za kulturu, u prisustvu brojnih uglednih zvanica, sajam je otvorila federalna ministrica  životne sredine i turizma Nasiha Pozder, dok se organizatorima, na dugogogdišnjoj uspešnoj saradnji, zahvalio Đorđe Mihajlović iz novosadske Turističke prizme.

Kao i svake godine, najveću pažnju posetilaca privukao je Festival hrane i pića ‘’Bosanska sofra’’ na kojem je ovaj put svoju bogatu gastronomsku ponudu predstvio rekordan broj udrženja žena iz cele Bosne i Hercegovine.

Žiri nije imao nimalo lak zadatak u svakom smislu, znam to iz prve ruke jer sam prošle godine i ja se oprobao u toj nezahvalnoj ulozi.

Teško je probati toliko jela, a još teže oceniti koje je bolje ili lepše.

U svakom slučaju, kao i kod svih sličnih takmičenja, u prvom planu je druženje i zabava, a sve drugo je manje važno.

Tako i ja doživljavam sopstveno učešće na manifestaciji sa kojom se tradicionalno sajam završava – Sajamska kotlićijada, takmičenje na kom je nastupila ekipa ‘’Srce lutajuće & Deliblatska čarda’’ i na kom sam ja glumio pomoćnog kuvara, a suštinski ceo posao odradio moj prijatelj i saradnik Petar Peca Stamenović, turistički pregalac iz južnog Banata.

Ovogodišnje pobednice su naše drage prijateljice iz Županje, na čijem sajamskom štandu je uvek najbolja atmosfera i bogata ponuda od rukotvorina, suvenira do raznoraznih gastro delicija.

Još su dve gastronomske manifestacije privlačile pažnju prisutnih – Palančikijada i takmičenje u pravljenju tradicionalne poslastice – bosanske halve.

Novi Sad je na ovogodišnjem sajmu bio zastupljen na specifičan način – u okviru okruglog stola na temu ‘’Dr Adolf Hempt – naučnik i vizionar; Baština koja povezuje Novi Sad i Lukavac’’, zapaženo učešće imali su gospoda Acc. dr. Vladimir Jokanović i prof. dr. Dušan lalošević sa novosadskog Medicinskog fakulteta.

Kruna ove lepe priče za koju se posebno zauzeo gradonačelnik Lukavca, gospodin Edin Delić, a čije smo detalje po prvi put čuli na predstavljanju na novosadskom sajmu turizma u decembru prošle godine, bila je otkrivanje spomen ploče dr. Hemptu na nedavno obnovljenoj Vili Solvy u kojoj je ovaj briljantni intelektualac i humanista stanovao.

U stručnom delu sajma održana je i naućno – stručna panel diskusija na temu ”Poslovni turizam i njegov uticaj na kreiranje i razvoj turističkog ptoizvoda grada Lukvaca, kao i okrugli sto na temu ”Udruživanje u turizmu na mikro destinaciji ” gde je predavač bio, ranije pominjan i hvaljen Petar Peca Stamenović, ispred klastera ”Deliblatska peščara”.

Za učesnike sajma organizovana je svečana večera u hotelu ”Senad od Bosne” na obali jezera Modrac, glavnog turističkog aduta ovog kraja.

Bio sam na mnogim jezerima u životu, zasigurno lepšim i uređenijim, no Modrac za mene ima neku magičnu privlačnost, doživljavam ga i uživam u njemu kao da se radi o moru.

Uz delić atmosfere sa našeg druženja, završavam ovaj kratak izveštaj sa  ovogodišnjeg sajma u nadi da se svi zajedno (a i šire 😊) vidimo u Lukavcu u maju naredne godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *