March 8, 2021
Festival kobasice - Belo Blato

Belo Blato očekuje 10 hiljada posetilaca na 7. Festivalu kobasica i domaće rakije

Tekst i fotografije preuzeti su sa portala https://ilovezrenjanin.com/

Tradicionalna gastronomsko turistička manifestacija “7. Beloblatska kobasica”, sa takmičenjem u pravljenju domaćih kobasica i biranjem najbolje domaće rakije, održaće se u nedelju, 16. februara 2020. godine.

Očekivanja organizatora su da će ovogodišnji, 7. po redu festival kobasica i domaće rakije, posetiti rekordan broj gostiju i takmičara, te se očekuje oko 60 takmičarskih ekipa, veliki broj izlagača i preko 10.000 posetilaca manifestacije.  Domaćini će gostima ponuditi sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu sa belim lukom, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, sarmu, kiseli kupus, domaću rakiju, vino i raznovrsne domaće kolače. 

Centralni događaj manifestacije i osnovni povod za okupljanje svakako je ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica i takmičenje za najbolju domaću rakiju.  Pored toga biće organizovane prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, rakije, vina, sireva, slatkiša i meda, kao i alata i pribora za svinjokolje, starih zanata i slično.  Bogat kulturno umetnički i muzički program odvijaće se na centralnoj bini u velikom parti šatoru posebno uređenom za ovu priliku, tako da su zabava i dobra atmosfera zagarantovani. 

Festival „Beloblatska kobasica“ počinje u nedelju (16. februara) u 08 časova otvaranjem prodajnih izložbi, dok je zvanično otvaranje i početak takmičenja zakazano za 11 časova.  Prijave ekipa za takmičenje u pravljenju kobasica vrše se putem linka binmarketing.rs/beloblatskakobasica a više informacija o takmičenju može se dobiti putem telefona 063 17 97 639

Kotizacija za takmičenje iznosi 4.000 dinara po ekipi.  Organizator manifestacije obezbeđuje:

5 kg svežeg svinjskog mesa, 

10 m creva za nadevanje, 

posudu za meso, 

poklon paket i uređeno takmičarsko mesto, 

dok je obaveza takmičara da ponesu ručnu mašinu za mlevenje mesa, punilicu za kobasice, začine i pribor za pripremu pečenih kobasica

Broj mesta je ograničen, a krajnji rok za prijave je 10. februar 2020. godine.  Stručni žiri će tokom festivala ocenjivati tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice kao i dekoraciju stola i posluženja.  Prijave izlagača za zakup štandova kao i informacije vezane za predaju rakije na ocenjivanje možete dobiti putem telefona 064 24 85 472, 069 19 94 816 (MZ Belo Blato). 

Organizatori manifestacije su “Udruženja kuvara amatera Belo Blato”, MZ Belo Blato i TO Zenjanina, marketing i promocija Agencija BIN Marketing, a pokrovitelj manifestacije je Grad Zrenjanin

Nisam do sada nikada bio na festivalu ali u Belom Blatu jesam, prelepo vojvođansko selo, ono što se kaže – Vojvodina, kao što je nekad bila. Evo nekoliko mojih fotki:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *