April 14, 2024
Razglednica Zagreba (preuzeto sa https://akademija-art.hr/2019/08/17/miroslav-vajdic-razlednice-zagreba-s-kraja-70-ih/zagreb-razglednice-1978/)

Zagreb, tak’ te imam rad­čśë

Ne┼íto iz rubrike “Dogodilo se na dana┼ínji dan”

Na dana┼ínji dan, pre 30 godina, krenuli smo na na┼íe poslednje predratno putovanje za Zagreb, auto-putem ”Bratstva i jedinstva”.

Ekonomska politika Ante Markovi─ça, te godine do┼żivljava pozitivnu ekspanziju ÔÇô gra─Ĺani SFRJ od sopstvene plate mogu da ┼żive kao ve─çina normalnog i razvijenog sveta.

Liberalizovani su maksimalno uslovi za uvoz automobila iz inostranstva, i sve to zajedno motivisalo je tatinog kolegu iz ”Elektrovojvodine”, da krene put Graca, tamo odabere i kupi novi auto.

Tata mu je neophodna logistika ÔÇô pomo─çi ─çe prilikom izbora auta i vratiti u Novi Sad stari auto, a ja sam im pravio dru┼ítvo.

Kolega je imao ro─Ĺenu sestru u Zagrebu, a sestra je imala ozbiljnu ku─çu na Maksimiru, gde smo preno─çili u dolasku i povratku iz Austrije (tada se sporije putovalo jer auto putevi nisu bili izgra─Ĺeni u punom profilu kao danas).

Obzirom da je bila nedelja, 26.08. igralo se prvo kolo poslednjeg jugoslovenskog prvenstva u fudbalu, a Dinamo koji je ve─ç tada preimenovan u HA┼áK Gra─Ĺanski (suludom opsesijom predsednika novoizabrane tzv demokratke vlasti Franje Tu─Ĺmana), igrao je prvu utakmicu pred gledaocima nakon one famozne neodigrane utakmice sa Zvezdom, u maju iste godine.

Gostovao je Borac iz Banja Luke, dakle ništa specijalno, ali obzirom da nisam nikada bio na stadionu Maksimir, i da se naš smeštaj nalazio nedaleko od stadiona, pomislio sam da je odlazak na tekmu dobra ideja.

Tatu, nikada fudbal nije interesovao u meri da bi se uputio na stadion, tako da sam morao krenuti sam.

To je bilo teško vreme, teško ga je i za opisati.

Politi─Źke tenzije bile su svakodnevne, nacionalizmi su bujali, u tzv Krajini je ve─ç bilo poluratno stanje, barikade, naoru┼żane paravojne formacije, jedna op┼íta napeta situacija.

Moja ekavica i neve┼íti poku┼íaji izgovora na ”zagreba─Źkom”, u─Źinili su me podosta nervoznim to ve─Źe na isto─Źnoj tribini maksimirskog stadiona.

Priznajem, da je psihoza straha i nepoverenja prešla i na mene, tako da sam se trudio da što manje komuniciram sa ljudima.

Dinamo je pobedio, ─Źini mi se sa 3:1, drago mi je bilo da sam video neke od velikih asova tog vremena, na ─Źelu sa Zvonimirom Bobanom, drago mi je da sam bio na Maksimiru, no prilikom povratka ku─çi, dogodila mi se neverovatna stvar ÔÇô izgubio sam se….

Ne znam da li mi se ikada i igde, pre ili posle, sli─Źna stvar desila (ponosan sam na sopstvenu ve┼ítinu orjentacije), ali jednostavno sve su mi te maksimirske strme i mra─Źne ulice postale iste, a nigde one koju sam tra┼żio (sre─çom sam zapamtio njen naziv).

Sat vremena sam ja tako bauljao, sve upla┼íeniji i nervozniji, a kao za inat, nikoga na ulici, ni besnog kera….

Na kraju sam, ne znam kako, završio u nekoj policijskoj stanici, ispred koje se okupila gomila milicajaca koji su netom postali policajci, taman su i oni završili sa poslovima oko utakmice.

E, sad trebalo je i tu smoći snage pa bilo šta priupitati, no nekako sam uspeo saznati putanju i pronaći kuću.

Taj strah i nelagoda, za koju na licu mesta tada nije bilo realne osnove, osta─çe mi zauvek u pam─çenju, a ponovio se jo┼í jednom ÔÇô prilikom mog prvog dolaska u Zagreb, posle rata, u prole─çe 1997.

No, to je neka druga pri─Źa sa sretnim ishodi┼ítem, ─Źije slatke plodove ubiramo dan danas moji ljudi i ja.

To leto 1990. koje danas i mediji obra─Ĺuju kao ”poslednje jugoslovonsko, bezbri┼żno” itd, uz sav na┼í trud da stvarima pristupamo normalno i racionalno, mirisalo je na sveop┼ítu nesre─çu.

Ovo putovanje, u celini je pro┼ílo bez problema, novi auto (mislim da je bio neki ”Japanac”), kupljen je u Gracu, lepo smo se tamo proveli i prespavali, u povratku svratili u Maribor, jo┼í jednu no─ç proveli u Zagrebu, i vratili se ku─çi.

Neverovatno sam bio lenj u to doba, i arhivi nemam niti jednu fotku sa tog putovanja, samo par nekih razglednica.

Razglednice sa putovanja -avgust 1990.
Razglednice sa putovanja -avgust 1990.

Zato imam ovu ludu memoriju, koja mi ka┼że da je moja poslednja predratna zagreba─Źka slika bila razgovor sa sestrom tatinog kolege koja je do┼íla da nas isprati.

Ta Zagrep─Źanka, nam je na rastanku rekla ÔÇô ”Bok de─Źki, vidimo se, valjda ─çe sa ovom na┼íom Jugom, biti sve ok…”

Na┼żalost, ni┼íta vi┼íe nije bilo o.k.

p.s. Razglednica Zagreba preuzeta sa: https://akademija-art.hr/2019/08/17/miroslav-vajdic-razlednice-zagreba-s-kraja-70-ih/zagreb-razglednice-1978/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *