July 22, 2024

Brana Afsluitdijk – holandsko graditeljsko čudo

Sećate se kako se nekada, u vreme pre navigacija i ”pametnih” telefona, planiralo putovanje ?

Uzmemo dobru staru auto kartu i proučimo koji je pravac najbolji i najbrži i to je to.

Tako je i bilo te 2004. na jednom od mojih najzanimljivijih evropskih putovanja, kada smo razmatrali kojim ćemo putem od Amsterdama do Kopenhagena.

I, tako gledam tu kartu i uočim jednu neobično dugačku i ravnu liniju koja ide preko mora na severozapadu Holandije, na samom ulazu u veliki zaliv tzv Južno more.

Obzirom da se uočena zanimljivost nalazila (skoro) na pravcu našeg putovanja, odlučimo da vidimo o kakvom se to čudu radi.

Čudo se zove Afsluitdijk, a radi se o velikoj brani i nasipu, dugačkoj čak 32 kilometra čijom  je izgradnjom, u periodu od 1927. do 1933. godine, kopno zaštićeno od poplava i omogućeno postepeno isušivanje morskog dna i njegovo pretvaranje u plodno poljoprivredno zemljište tzv. polder.

Brana započinje kod mesta Den Oever (75 km severno od Amsterdama) u provinciji North Holland, a sa drugom stranom zaliva spaja se kod mesta Zürich u provinciji Friesland.

Na brani su po dve kolovozne trake (autoput A7/E22) u svakom pravcu, širina nasipa je 90 metara, a početna visina je 7,25 metara.

Fotografije koje sam priložio u blogu napravljene su na 6 km od početne tačke brane, na mestu gde je podignut spomenik Vlietermonument i gde se nalazi lepo uređeno odmorište i vidikovac.

Holanđani, koji su stekli ozbiljno iskustvo u ranijim sličnim poduhvatima i koji su značajan deo teritorije svoje male države dobili nakon uspešnog  ”guranja” mora i isušivanjem njegovog dna, u izgradnji brane Afsluitdijk koristili su 27 velikih bagera, 13 plutajućih dizalica, 132 teglenice i 88 tegljača, uz petogodišnji angažman preko  10 000 radnika.

Nekadašnji velik zaliv Severnog mora koj se zvao Južno more, na ovaj način pretvoren je u jedno veliko jezero – Zuiderzee, a naziva se još i jezero Ejselmer po reci Ejsel, koja je rukavac delte reke Rajne i kojoj je bivši zaliv bio ušće.

Mi smo imali velike sreće da je taj proletnji dan bio vedar i sunčan, pomalo se stresem na pomisao kako to izgleda kada se čovek vozi tuda po nekom olujnom vremenu, kada udari kiša i vetar a oko tebe na sve strane samo uzburkano more (i bivše more 😊 ) ….

EPSON DSC picture

Sve u svemu, ukoliko vam se pruži prilika, obavezno se provozajte ovim  simbolom čovekove pobede nad morem i priuštite sebi malu ali nesvakidašnju pustolovinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *