July 22, 2024

Interesantne septembarske manifestacije u Vojvodini

Nakon leta bogatog različitim festivalima, zanimljiv program se nastavlja i u septembru.

Iz bogate ponude različitih priredbi i događanja za ovu priliku izdavajamo nekoliko najatraktivnijih i najposećenijih manifestacija.

Vikend pred nama (10 – 11.09.) obeležiće ‘’Ukusi Vojvodine’’, jedna od najlepše osmišljenih manifestacija u Vojvodini, pa i šire.

Festival „Ukusi Vojvodine“ je dvodnevni, višeslojni događaj koji predstavlja male proizvođače hrane i pića iz čitave Vojvodine, kao i restorane u kojima se neguje tradicionalna vojvođanska kuhinja.

Festival  se održava u Limanskom parku u Novom Sadi i predstavlja način da se Vojvodina brendira kao prepoznatljiva enogastronomska destinacija koja privlači mnogobrojne turiste i zaljubljenike u dobru kapljicu i zalogaj, promovišući male poljoprivredne proizvođače i popularizujući tipične vojvođanske proizvode.

Više o festivalu i satnicu bogatog programa pogledajte na: https://www.facebook.com/Ukusi-Vojvodine-898136110293184

Svake godine, trećeg vikenda u septembru, Kikinda postane na nekoliko dana centar Evrope i to zahvaljujući jednoj zdepastoj, pomalo i nezgrapnoj biljci, tikvi – ili kako se ovde kaže – ludaji.

Od 1986. godine kada je osnovana manifestacija „Dani ludaje“ tada još lokalnog karaktera – pa do danas, kada slobodno možemo da kažemo da je međunarodnog karaktera, privukla ljubitelje ludaje i tikve iz cele zemlje i regiona.

Danas se na „Danima ludaje” Kikinđani, i ne samo oni, nadmeću čija je ludaja najduža i najteža. Skoro sve se odigrava, kako Kikinđani vole da kažu, u najlepšoj gostinskoj sobi srednje Evrope, na kikindskom Trgu. Mnoštvo događanja i programa smesti se u četiri dana, od četvrtka do nedelje. Koncerti poznatih sa pop – rok i folk estrade, odnosno klasične muzičke scene, promocije knjiga, etno nastupi domaćih, ali i gostujućih folklornih grupa, promocije najboljih literarnih i likovnih radova, privredna izložba u organizaciji kikindskih preduzetnika,, sportski događaji, samo su neki od sadržaja koji privlače brojne goste

Tradicionalna privredno turistička manifestacija Dani berbe grožđa, odnosno Grožđebal, održaće se u Vršcu od 15. do 18. septembra, saopštila je Turistička organizacija Vršca.

 ‘’Dani berbe grožđa’’ poslednjih godina uvek započinju programom ‘’U susret Grožđebalu’’, na vidikovcu kod Crkvice, na Vršačkom bregu, uz Vinka Lozića.

Tradicionalno, organizovaće se izbor za Miss berbe, subota i nedelja prepodne i popodne namenjeni su najmlađima, uz maskembal, muzičke i plesne nastupe, a tu su i karnevalska povorka, bacanje grožđa iz aviona, sportski i drugi prateći sadržaji.

Za posetioce će biti otvoreni i svi vinski podrumi u gradu i okolini.

Tokom Dana berbe grožđa, posebno se promovišu lokalna udruženja, prvenstveno vinara i vinogradara, koja će svoje delatnosti i proizvode predstaviti na štandovima u vinskoj ulici.

Više informacija na: https://www.facebook.com/DaniBerbeGrozdaGrozdebalGrapeBallVrsac

Dok se čeka da se vidi kada će i da li će najpoznatija manifestacija u slavu berbe grožđa – Karlovački grožđebal, biti održana, iz Iriga stiže obaveštenje da se njihovi ‘’Pudarski dani’’ ove godine održavaju u terminu 16.-17.septembar, a program ponajviše pogoduje ljubiteljima novokomponovane narodne muzike.

Više o manifestaciji na: https://www.facebook.com/Pudarski-dani-Irig-483918244953130

Novosadski Oktoberfest okuplja najznačajnije pivare iz Srbije i regiona, kao i veliki broj muzičara.

To je manifestacija u slavu piva, pereca, kobasica, dobre muzike i odličnog raspoloženja.

Održava se u Novom Sadu, na platou ispred tržnog centra ‘’Promenada’’, u terminu 23-24.09.2022.

Više o manifestaciji na: http://communications.rs/oktoberfest2022/?fbclid=IwAR0CQKlZqRgUBoIUr8cfq0Sm2HSU62cbcimClDz6xaJ99_hMGHbUDXrBo2g

I, prva dva dana oktobra će obeležiti jedna zanimljiva manifestacija – Gastro Fest u Bečeju.

Manifestacija se održava u Goranskom parku, a glavni aduti su.

  • Prelep ambijent u prirodi,
  • Tamburaši,
  • Više od 30 izlagača,
  • Raznovrsna ponuda hrane i pića,
  • Celodnevni dečiji kutak i razni porodični programi!

Više detalja na:https://www.facebook.com/gastrofestbecej

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *