June 25, 2024

Najave mnogobrojnih manifestacija – povratak u normalan život ?!

Ovih dana svedočimo ubrzanom popuštanju svih antipandemijskih mera i u sklopu ovog optimističnog talasa usledile su najave brojnih manifestacija čije se održavanje predviđa tokom predstojećih letnjih meseci širom Vojvodine, naravno i šire – kako u državi tako i u okruženju.

U nadi da će sve najavljeno biti i održano i da ćemo se i na ovaj način definitivno vratiti ‘’normalnom životu’’, za ovaj post ćemo izdvojiti nekoliko manifestacija čije je održavanje i zvanično potvrđeno.

Kad Tisa cveta

Sad već nadaleko čuveni fenomen cvetanja Tise očekuje se tokom vikenda 18, 19 i 20.juna.

Najaromantičnija manifestacija Kad Tisa cveta, u slavu ovog fenomena i ljubavi, otvara svoja vrata zaljubljenima, onima koji žele da se zaljube i ljubiteljima prirodnih lepota na obali Tise u Novom Bečeju.

Opširnije o manifestaciji: https://novobecejskiinformator.rs/kad-tisa-cveta-narednog-vikenda-18-20-juna/?fbclid=IwAR0wvelIokv3sliFHwn9h7csE7-PPGwTd3nv2kiBLID4GprYzj3ygKLA51s

Karneval u Beloj Crkvi

Turističku sezonu u Beloj Crkvi otvara međunarodna manifestacija „Belocrkvanski karneval“, koja ima tradiciju dugu preko 150 godina.

Danas je “Belocrkvanski karneval” multidisciplinarna manifestacija i predstavlja spoj turizma i privrede u koju su uključeni lokalni, regionalni i ostali segmenti u cilju promocije Bele Crkve i njenih potencijala, kao i čitavog regiona.U pripremi karnevala učestvuje čitav grad, a ulice i fasade se doteruju posebno za ovu priliku.

Ove godine održava se od 24-26. juna, više o manifestaciji na: https://www.facebook.com/turizam.belacrkva

Ciklobač

Turistička organizacija opštine Bač organizuje „CikloBač“ 7, veliku turističko-sportsko-rekreativnu manifestaciju, koja godinama okuplja stotinak učesnika.

Početak skupa zakazan je za nedelju 27. juna u 10:00 časova.

Organizatori manifestacije obećavaju dinamičan program kojim su obuhvaćene dve rute.

Prva, u dužini od 15 km, vodi od Bačke tvrđave, preko Malog Bača i Vajske do jezera Provala; ruta „za uporne“, dužine 40 km, nastavak je prve, i od jezera Provala vodi do Bođana i nasipom uz Dunav do Bačkog Novog Sela.

Obezbeđena je logistička podrška policije i zdravstvene ekipe koji će sve vreme pratiti učesnike i brinuti o njima.

Ovim vožnjama obuhvaćene su najatraktivnije lokacije opštine Bač – srednjevekovna Tvrđava sa Podgrađem, smeštena na oštrom i dubokom bivšem rečnom meandru Mostonge, iz vremena ugarskog kralja Karla Roberta, u periodu 1338 – 1342. godine, razrušene u vreme Rakocijeve bune (1703 – 1711); pešački most, ostatak hamama – turskog kupatila i Franjevački samostan, naseljena mesta, Mali Bač i Vajska, jezero Provala, gde je predviđen odmor i osveženje, kao i dodela pehara u nekoliko kategorija.

Za upornije bicikliste, ruta se nastavlja kroz naselje Bođani i pored istoimenog manastira, odakle se nasipom uz Dunav vozi do Bačkog Novog Sela.

Nakon stizanja na cilj, za sve učesnike je predviđen ručak i druženje.


Učešće na manifestaciji možete izvršiti lično ili na:
tel. +381 21 6072 222 mob: +381 64 8511926, е-pošta: turizambac@gmail.com

Interfest

Davne 2004. godine počeo je Međunarodni festival vina InterFest. Sigurni u svoju ideju, ali i u neizvesnost manifestacija koje se bave tako diskutabilnim, ali i nežnim i promenama sklonim kategorijama kakvi su ukusi, nismo mogli ni da pretpostavimo da će publika tako željno prihvatiti i godinama negovati vino kao turistički proizvod i izvor uživanja i strasti.
Ove godine dočekujemo zajedno 18.InterFest, na poznatom starom mestu, uz provereno dobru atmosferu i podrazumeva se, uz vino!

Datum održavanja: 01-03. jul

Ovogodišnji učesnici InterFest-a, kao i muzički program uskoro na: https://www.facebook.com/InterFest-festival-vina-703968619664865

Temerinska pasuljijada – ”Prosto k’o pasulj”

Temerinska manifestacija „Prosto k’o pasulj“ je najveće takmičenje u kuvanju pasulja u Srbiji, ove godine se održava u subotu 03. jula.

U takmičenju učestvuje više od 180 ekipa.

Oni koji ne učestvuju u takmičarskom delu, mogu doći na tzv. veliki humanitarni ručak koji se kuva u ogromnom kazanu od oko 2.000 litara (za oko 3000 porcija pasulja).

Posetioci svoju porciju plaćaju ostavljanjem dobrovoljnog priloga, a sva sredstva prikupljena od ovog ručka se usmeravaju ka onima kojima je novčana pomoć najneophodnija.

Dodatne sadržaje manifestacije čini ulica starih zanata, posebni programi namenjeni deci sa žonglerima i štulašima, a posebnu pažnju privlače Temerinske igre – interesantne i pre svega originalne igre poput navlačenja konopca, bacanje starog akumulatora sa ramena, ponesi partnera i igra pijani penal.

Manifestaciju prati i prigodan muzičko zabavni program.

EXIT 2021

Nakon prošlogodišnje pauze, najveći muzički festival na prosotoru jugoistočne Evrope, vraća se u terminu od 08. – 11.jula, što je prilika da se na najlepši način obeleži 20 godina od prvog održanog EXIT-a (sada već 21…).

Opširnije na: https://www.exitfest.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *