June 25, 2024

Festival ”Kao nekad pred Božić” u Sarajevu

Jubilarni 20. festival božićnih pesama, igara i običaja „Kao nekad pred Božić 2019“ održaće se 11. decembra 2019. godine, s početkom u 20h, u „Domu mladih“, Skenderija, Sarajevo. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici „Doma mladih“ (Plato Skenderija), a cena ulaznice je 15 KM.
Festival zajednički realizuju Udruga „Facultas za prosperitet mladeži“ i Udruga „Libertas“ iz Sarajeva. Festival je 2000. godine osmislio i utemeljio dr. sc. Marijo Pejić.

Na konferenciji za medije, održanoj u sredu 04. decembra, izvršna direktorica festivala Ivana Krstanović, između ostalog istakla je :
– Festival ‘Kao nekad pred Božić’ osmišljen je kao kulturni projekt od državnog značaja. Ovaj festival doprinosi promociji i afirmaciji bosanskohercegovačke kulture i hrvatskog kulturnog identiteta u BiH, a posvećen je najljepšem i najradosnijem katoličkom blagdanu Božiću. I ove će godine na manifestaciji nastupiti folklorna društva koja će predstaviti božićnu tradiciju i običaje na ovim prostorima i ukazati nam na važnost čuvanja i njegovanja tradicije i narodnih običaja koji su veliko bogatstvo za ovu zemlju, potom tamburaške i baletne skupine, zborovi, klape, ansambli, te popularni izvođači zabavne i ozbiljne glazbe iz BiH, Hrvatske i Srbije. Popularni izvođači zabavne i ozbiljne glazbe će nastupiti u drugom, revijalnom dijelu programa. Repertoar festivala sastavljen je od obrada tradicionalnih božićnih pjesama, pop-rock božićnih hitova domaće produkcije, te obrada svjetskih božićnih evergreena. Osnovni ciljevi ove manifestacije su doprinos kulturnom životu grada Sarajeva i BiH i stvaranje blagdanske atmosfere, očuvanje katoličke tradicije u Sarajevu te prenošenje božićnih poruka mira, veselja, tolerancije i zajedništva. I ove smo godine pripremili uistinu raznolik i bogat program – kazala je izvršna direktorica festivala Ivana Krstanović.

Najava fetsivala ”Kao nekad pred Božić”


Na ovogodišnjem Festivalu učestvuju neka od najvećih imena muzičke scene scene: Željko Bebek, Krunoslav Kićo Slabinac, Ibrica Jusić, Vlado Kalember, Neno Belan, Dražen Žerić Žera i „Crvena jabuka“, Matko Jelavić, Šima Jovanovac, Minja Subota, Paula Jusić i Đelo Jr. Jusić, grupa „Stijene“, Vlado Podany, Ine Tadić („Hercegovački bećari“, Široki Brijeg), „KRČ“ – Udruga građana općine Primošten, Puhački orkestar Primošten, Folklorni ansambl „LINĐO“ Dubrovnik, klapa „Divna“ Trpanj, ženski zbor „Marjanke“ Split, baletna skupina „Bellarte“ Sarajevo, Zbor bogoslova Franjevačke teologije Sarajevo „Fra Nenad Dujić“, Tamburaški orkestar Franjevačke teologije u Sarajevu, PU Dječji vrtić „Sv. Obitelj“ Sarajevo, HKUD „Antas Mucić“ Ljubuški, Jakša Jurjević, Mladen Jeličić Troko, Turistička zajednica Primošten, Turistička zajednica Grada Županje, Minka Muftić…  

Turistička zajednica Kantona Sarajevo prepoznala je značaj Festivala ‘Kao nekad pred Božić’ koji već dvije decenije pojačava i stabilizuje božićno-praznično raspoloženje u Sarajevu, festival zbog kojeg u naš grad dolaze poznata muzička imena iz BiH i regiona, brojni gosti odnosno turisti i naš cilj je da se ovdje osjećaju lijepo i da ponovo dođu. Stoga, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, kao generalni pokrovitelj, i ove godine podržava ovaj festival koji je izuzetno značajan ne samo za Sarajevo nego i za cijelu BiH – kazala je stručna suradnica za marketing Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Adisa Kušundžija.


Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg festivala je Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *