July 22, 2024
Jezero Modrac

Gde je taj Lukavac ?!

Osnovne informacije o najboljem sajmu turizma u Bosni i Hercegovini

Tokom 12 godina rada u Turističkoj organizaciji Vojvodine, učestvovao sam u organizaciji i realizaciji preko stotinu sajamskih nastupa, i svaki od tih sajmova i gradova u kojima su se održavali, ima svoje posebno mesto u galeriji mojih nostalgičnih sećanja.

Svuda mi je bilo lepo, sretao sam i upoznavao zanimljive i drage ljude, razbijao poneku predrasudu, istraživao te gradove, mesta, njihova okruženja, puno toga novog saznao i video, i iskreno priznajem da mi taj segment mog bivšeg posla, najviše nedostaje.

Kada bih sada ovde postavio listu gradova i  sajmova na koje sam tako rado odlazio, i postavio pitanje – koje je to mesto i sajam preko kojeg ću nastaviti na neki način ‘’život u turizmu’’, kao njihov predstavnik i promoter za Srbiju, savsim sam siguran da niko ne bi u konkurenciji Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Budve, Poreča, Skoplja, Banja Luke itd, tipovao na Lukavac.

I, zaista, u kombinaciji atrakitvnosti mesta, turističkih, prirodnih, kulturno – istorijskih zanimljivosti, raznovrsnosti i broja izlagača na sajmu, Lukavac, na prvi pogled, stoji dosta loše.

U čemu je onda stvar? Pa u onoj staroj – ‘’nije važno gde si, nego s’ kim si’’.

I da se niko od mojih dragih prijatelja iz drugih gradova, sajamskih domaćina, ne uvredi (znaju oni da u lutajućem srcu, svako ima posebno mesto 😊 ), ali ta toplina, pozitivna energija i celokupna atmosfera na i oko sajma, jednostavno je nezaboravna.

Osnovni sadržaj ovog bloga je tekst koji sam, pre par meseci, napravio u cilju elementarnog informisanja svih potencijalnih gostiju i izlagača na sajmu u Lukavcu.

Prvo pitanje, koje vam se postavi u 99% razgovora o Lukavcu je – a, gde je to?

Nije retkost ni da se pomešaju geografski pojmovi, pa je tako jedne godine, na svečanom otvaranju sajma, tadašnji predsedavajući Predsedništva BiH, uporno pozdravljao građane Lukavice, inače sarajevskog predgrađa, udaljenog oko 130 km od sale Kulturnog centra, u kojoj se odvija pomenuta ceremonija.

Gde je Lukavac ?

Lukavac je naselje i središte istoimene opštine u Bosni i Hercegovini.

Nalazi se u Tuzlanskom kantonu, udaljen od Tuzle 15 km, od graničnog prelaza Sremska Rača 100 km, od Novog Sada 200 km.

Udaljenost od glavnih gradova u okruženju: Sarajevo 120 km, Zagreb 300 km i Beograd 220 km.

U samom mestu Lukavac živi oko 15 000 stanovnika a osim po izuzetno razvijenoj industriji – fabrika cementa, sodara, koksara, u poslednjih nekoliko godina, Lukavac je sve više prepoznat kao interesantna turistička destinacija, ponajviše zahvaljujući atraktivnom jezeru Modrac.

Jezero Modrac
Jezero Modrac

Lepota jezera, svakoga ko dođe u ovaj kraj, ostavlja potpuno bez daha.

Sedenje na nekoj od terasa, sve brojnijih ugostiteljskih objekata, u kasno popodne, i posmatranje zalaska sunca, predstavlja vrhunski hedonistički doživljaj, koji se dugo pamti.

Prava je šteta što zbog industrije, tu pre svega mislim na obližnji rudnik, jezero nije u punom turističkom pogonu, naime, na njemu nije dozvoljone kupanje.

Godinama slušamo o projektima revitaliazcije, pa se nadam da će u bliskoj budućnosti, zaista nešto konkretno preduzeti kako bi ovaj biser zasijao punim sjajem.

Osnovne informacije o sajmu LIST

Na sajmu LIST
Na sajmu LIST
 • Prvi sajam održan je 2003. godine u organizaciji porodične firme Nuhanović d.o.o. iz Lukavca, koji su i danas glavni nosioci ovog projekta
 • Prema broju izlagača  i broju posetilaca, Lukavački sajam turizma i ekologije je na prvom mestu u Bosni i Hercegovini
 • Sajam se uvek održava početkom maja i traje tri dana (termin 2019.godine bio je 09-11.05.)
 • Mesto održavanja sajma je sportska dvorana i dvorana Kulturnog centra, te otvoreni prostor izmeđ njih, u centru mesta, ukupna izlagačka površina je 8000 m2
 • Na sajmu izlažu turističke organizacije, turističke agencije, hoteli, proizvođači vina, hrane, suvenira, ambasade, privredne komore….
 • Ulaz na sajam je besplatan

Kako je bilo 2019.godine na sajmu ?

 • Na sajmu LIST 2019, učestvovao je, do sada, najveći broj izlagača, njih 160
 • Osim iz zemalja bivše Jugoslavije (Bosna  Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Makedonija, Crna Gora), na sajmu su učestvovali izlagači iz Mađarske, Turske, Češke, Albanije, Italije i Nemačke
 • Organizaciju sajma se pomogli Opština Lukavac, Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, Ministarstvo trgovine,  turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, Vlada Tuzlanskog kantona
 • Uz osnovni sajamski program, održane su brojne prateće manifestacije i događaji – Festival hrane i pića ”Bosanska sofra”, takmičenje turističko-ugostiteljskih škola, Sajamska biciklijada, novinarska ”Kotlićijada”….
Promocija Golf centra na sajmu LIST
Promocija Golf centra na sajmu LIST 2019.
Promocija Golf centra Žabalj na sajmu LIST
Promocija Golf centra Žabalj na sajmu LIST 2019.

U okviru zabavnog programa koji organizator tradicionalno priređuje za građane Lukavca i okoline kao i za sve goste sajma, nakon što su prethodnih godina nastupili grupe Miligram, S.A.R.S. , Crvena Jabuka, Zabranjeno Pušenje, ove godine glavna zvezda bio je Halid Bešlić.

Koncert Halida Bešlića na sajmu LIST 2019.
Koncert Halida Bešlića na sajmu LIST 2019.

Medijski pokrovitelji sajma LIST bili su: BHRT, TV Slon, Federalna novinska agencija, Tatabrada TV, TV N1, TV Hayat, Radio Studio d, SodaLive, ekapija, Glas TK, TV Lukavac, Akta, Lukavački portal…

Zašto nastupiti baš na ovom sajmu ?

 • geografska blizina omogućava najlakšu realizaciju putovanja, izleta, poseta itd
 • najveći broj dolazaka i ostaverenih noćenja je upravo zabeležen od turista iz Bosne i Hercegovine, godinama unazad
 • prisutnost svih većih medijskih kuća na sajmu
 • mogućnost organizacije dodatnih promocija i prezentacija kako u Lukavcu na sajmu ili u nekom atraktivnom hotelu/restoranu, tako  u obližnjoj Tuzli
 • cena zakupa izložbenog prostora je jedna od najnižih od svih većih turističkih sajmova u regiji
Novinarska kotlićijada
Poslednjeg dana sajma, glavni događaj je ”Novinarska kotlićijada”. Uprkos oštrom takmičarskom duhu, celo dešavanje je protkano druženjem, pesmom i zabavom
Na takmičenju ''Novinarska kotlićijada''
Na takmičenju ”Novinarska kotlićijada”

Nešto malo i o Tuzli, kad smo već tako blizu….

Golf centar Žabalj, iskoristio je nastup i promociju na sajmu, da organizuje uličnu promotivnu akciju i u Tuzli.

Uz pomoć kolega iz Turističke zajednice grada Tuzla, prezentacija se realizovala ispred prostorija TZ, kao i na centralnim trgovima i ulicama, te je privukla veliko interesovanje građna.

Promocija golf centra Žabalj u Tuzli
Promocija golf centra Žabalj u Tuzli
Maskota Golf centra Žabalj u centru Tuzle
Maskota Golf centra Žabalj u centru Tuzle

Kada smo već kod Tuzle – kao i u mnogim gradovima koje sam posećivao više puta, i ovde sam sa godinama, ustanovio sopstvenu rutu, kojom se redovno prošetam, kad god sam u prilici.

Nakon odličnog Tuzlanskog pilsnera, popijenog na glanom gradskom trgu – Trgu slobode, šetnja kreće kroz staru čaršiju, centralnu gradsku pešački zonu, gde su smeštene kafanice, restorani, prodavnice, suvenirnice itd.

Tuzlansko (odlično) pivo
Tuzlansko (odlično) pivo
Trg slobode
Trg slobode

Vredi spomenuti činjenicu, da je Tuzla uspela, uprkos ratnim strahotama, da ostane jedini veći grad na ex YU prostorima (osim Pule, čini me se), u kojem na vlasti nikad nije došla neka od nacionlastičkih političkih opcija.

Šetnju, ovim mirnim centralnim gradskim ulicama, nastavljam kroz Gradski park, do pravoslavne Crkve Uspenja Presvete Bogorodice, gde prelazim na drugu strane grada u turistički kompleks ”Panonnica” , jedinstveno mesto u Evropi, samom činjenicom da se radi o slanim jezerima, oko kojih je izgrađen ceo turistički i ugostiteljski centar, izuzetno posećen tokom letnjih meseci.

Pravoslavna crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli
Pravoslavna crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli
Na Panonskim jezerima
Na Panonskim jezerima

Nisam nikada bio tokom letnjih meseci, da bih mogao da probam i kupanje u jezerima. Početkom maja, kada sam u ovim krajevima, tek počinje ”šminkanje” celog kompleksa.

Iznad jezera nalazi se lepo uređen park – memorijalni kompleks ”Slana banja”, sa spomenicima narodnoslobodilačkoj vojsci i predsedniku Titu.

Ovu kratku šetnju i obilazak, najbolje je završiti u čuvenoj ”Limenci”, sa porcijom odličnih ćevapa!

Ćevabdžinica Limenka u Tuzli
Ćevabdžinica Limenka u Tuzli
Ćevabdžinica Limenka u Tuzli
Ćevabdžinica Limenka u Tuzli

No, da se mi vratimo u Lukavac.

Gde se smestiti ?

Jedno od pitanja je i gde se smestiti za vreme boravka u Lukavcu.

U samom mestu ima nekoliko lepih i kvalitetnih smeštajnih objekata – hotel Lukavac, hotel Milenium, hotel Zlatnik, motel Onix, ali je možda najatraktivniji smeštaj – hotel Senad od Bosne koji se nalazi 5 km od centra mesta, ali na samoj obali jezera Modrac. Pogodan je i za organizaciju promocija, prezentacija, konferencija za medije itd.

Hotel Senad od Bosne
Hotel Senad od Bosne

Ako se ja pitam – uvek bih izabrao ovaj smeštaj.

Hotel Senad od Bosne je jedan od najboljih hotela na ex yu području, u svojoj kategoriji, u kojima sam boravio.

Vrhunska usluga i lokacija, lepe i konformne sobe, bogata i veoma ukusna gastronomska ponuda, sve u svemu – pravo mesto za odmor i uživanje.

Hotel Senad od Bosne

Gde jesti ?

Najpoznatiji restoran, na veoma atraktivnoj lokaciji uz samu obalu jezera i uz veoma bogat izbor svih vrsta jela – Robinzon.

Jedrenjak na terasi restorana Robinzon
Jedrenjak na terasi restorana Robinzon

Ne znam da li sam negde video tokiko bogat meni, u ponudi je sve što vam može pasti na pamet – od plodova mora, do plodova tora!

Bogat meni u restoranu Robinzon
Bogat meni u restoranu Robinzon
Begova čorba
Begova čorba

Jelovnik je debeo kao enciklopedija 🙂

Takođe, retoran ”Robinzon” pogodan je za organizaciju svih vrsta promocija  perezentacija, imaju veliku, novu, zatvorenu salu, u kojoj se prošle godine, održalo tradicionalno sajamsko veče, priređeno za sve goste i učesnike sajma.

Za preporuku je i restoran ”Trešnja”, koji se nalazi u samom Lukavcu i takođe je veoma lepo uređen, sa bogatom ponudom ukusnih jela.

Nadam se da sam kroz ovaj tekst, uspeo da zainteresujem kako potencijalne izlagače i posetioce sajma, tako i sve ostale ljude željne putovanja i upoznavanja novih i zanimljivih predela, jer ovaj kraj (Tuzlanski kanton) ima još dosta interesantnih lokaliteta, koje ovom prilikom nisam pomenuo.

Blog završavam u momentu potpunog i sveopšteg kolapsa izazazvanog korona virusa, i u ovom momentu je svaka vrsta planiranja, veoma nezahvalna.

Ovo su teška vremena za sve, a na prvom mestu su stradali turizam i putovanja, što je i logično.

Teško je pretpostaviti da će se do početka maja situacija do te mere stabilizovati, da će održavanje sajma biti moguće.

U svakom slučaju, kada god da se desi povratak normalnom životu, sajam LIST i Lukavac, treba da vam bude jedna od prvih destinacija, pa da se svi zajedno ponovo radujemo životu, putovanju i dobrim ljudima…..

2 thoughts on “Gde je taj Lukavac ?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *