July 22, 2024

Idemo na Jahorinu !

U ovim ludim ‘’korona’’ vremenima usudili smo se da budemo optimisti pa je naše planiranje zimovanja otpočelo blagovremeno, što nam je omogućlo rezervaciju našeg omiljenog smeštaja – Apartman Prijatelji i kupovinu ski pass-a sa popustom.

Ta akcija traje do 01.11. pa ko ima slične namere kao mi, može ski karte nabaviti na sajtu Olimpijskog centra Jahorina.

Nakon ovogodišnje pauze izazvane opštom korona konfuzijom, vraćamo se na našu omiljenu planinu – olimpijsku kraljicu Jahorinu, a opširniji blog o tome kako nam je bilo prilikom poslednjeg zimovanja i šta je tada sve bilo za pohvalu, a šta za kritiku možete pročitati OVDE.

Ono što nastupajuću sezonu čini nesvakidašnjom jeste informacija da su na Jahorini ove godine preduzeti radovi na skijaškoj infrastrukturi koji će bukvalno preoporoditi čitav ski centar.

Po svojoj vrednosti i obimu, ovo su najveće investicije nakon Olimpijskih igara 1984. a nama ostaje nada da će se svi radovi okončati uspešno i blagovremeno, pa da svi zajedno uživamo u ovoj našoj lepotici koja polako, ali sigurno preuzima mesto regionalnog lidera među skijaškim centrima ‘’od Vardara pa do Triglava’’.

U nastavku bloga prenosim informacije Olimpijskog centra Jahorina o svim preduzetim investicionim aktivnostima, sa napomenom da se lično najviše radujem ‘’oživljavanju’’ Rajske doline sa tri potpuno nova ski lifta i najavom da će se nakon silnih godina, moći voziti staza olimpisjkog spusta u njenoj punoj dužini.

Na početku možete pogledati mapu sa ucrtanim svim”novitetima”, za lakše snalaženje.

Gondola Poljice – Najveći projekat je najsavremenija gondola na najfrekventijoj lokaciji Poljice, sa najnovijom tehnologijom, svetlosnim efektima, najnovijim kabinama i povećanim kapacitetom od 3.600 skijaša na sat.

Njen polaz i izlaz će kreirati poznata italijanska dizajnerska kuća Pinifarina. U polaz će biti smeštena sva prodajna mjesta i drugi prateći sadržaji, a izlaz će biti povezan toplom vezom sa Olimpijskim barom.

Šestosedi Rajska dolina i Obućina bare – U toku su radovi i na izgradnji dva šestoseda,  radovi na izgradnji šestoseda u Rajskoj dolini čiji će kapacitet biti 2.400 skijaša na sat su već u odmakloj fazi.

Planirano je i prebacivanje instalacije šestosed Poljice sa kapacitetom od 2.400 skijaša na sat u naselje Trnovo, gde se trenunto vrše radovi na uređenju terena (iznad vikend naselja ”Šator”)

Ovaj deo Jahorine dobija i nove ski staze koje će biti prekrivene sistemom osnežavanja.

Dva ski lifta tipa ”sidro”– Najlepši deo Jahorine, čuvena Rajska dolina će biti upotpunjena sa još dva ski lifta, nazvana Javor i Spust, koji će prevoziti skijaše skroz do polaza staze Spust gde se 1984. godine održalo olimpijsko takmičenje.

Kapacitet ove dve instalacije je ukupno 1950 skijaša na sat.

Sistem osnežavanja na 7 km staza – Već postojeći, Technoalpin sistem osnežavanja dobija svoju nadogradnju na 7 km ski staza.

U planu je da se izvrši ugradnja ukupno 29 uređaja od čega 15 lansera i 14 snežnih topova.

Implementacijom ovog projekta, Jahorina će imati ukupno 18 km ski staza prekrivenih sistemom za veštačko osnežavanje.

Osvetlenje ski staze Novak Đoković – Ljubitelji noćnog skijanja će se sigurno obradovati projektu osvetljenja upravo ove ski staze, Novak Đoković, dužine 1.000m koje će dodatno proširiti ponudu u večernjem terminu na ukupno 5 km ski staza za noćno skijanje.

Modernizacija dvoseda Ogorjelica II – Polazna i izlazna stanica čuvenog dvoseda Ogorjelica koji je najveći podsetnik na period Olimpijade će dobiti novi moderniji izgled.

Izgled ovog projekta već izaziva sjajne reakcije i mnoštvo pozitivnih komentara.

Proširenje ugostiteljskog objekta Olimpijski bar – Ugostiteljski objekat poznat po najboljoj gastronomskoj ponudi smešten na samom vrhu planine, kod velikog jezera dobija novu terasu sa najlepšim pogledom na planinske vrhove.

Terasa Olimpijskog bara se širi za 400m2, na dve etaže, sa još jednom kuhinjom i svim pratećim elementima.  U svom obnovljenom ambijentu Olimpijski bar će moći da primi znatno veći broj ljubitelja planine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *