May 24, 2024

Održan 20. Međunarodni sajam turizma i ekologije LIST u Lukavcu

Jubilarni, dvadeseti po redu, sajam turizma i ekologije LIST, održan je u periodu 5-7. maj 2022. u Lukavcu.

Nakon dve pandemijske godine, deluje da se sve lagano vraća u normalu, što zbog broja izlagača i posetilaca, što zbog sveukupne pozitivne atmosfere po kojoj su ovdašnji domaćini nadaleko poznati.

Pored svih zemlja sa nekadašnjeg jugoslovenskog prostora, na sajmu su bili prisutni izlagači iz Italije i Nemačke.

Na ceremoniji svečanog otvaranja, Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona, između ostalog rekao je ‘’da je Lukavac je prepoznatljiv kao privredno-industrijski grad. Zna se za proizvodnju sode, koksa, cementa… Ali, evo, 20 godina je prepoznatljiv i po sajmu “LIST“. Sajam je nadmašio domaće i regionalne okvire. Na sajmu se predstavljaju ljepote naše države i partnerima iz Evropske unije…”

“Naš cilj je da stvorimo okvir za dalji razvoj turističke ponude. Ponosni smo što imamo partnere iz zemalja regije, ali i Evropske unije“, rekao je Izet Nuhanović, direktor Sajma turizma i ekologije “LIST“.

Gradonačelnik Lukavca Edin Delić istakao je  da je grad zahvaljujući sajmu u regionalnom fokusu ovih dana.

“Prevazišli smo pandemijske godine i očekujemo da “LIST“ ponovo zablista kao ranijih godina“, nadanja su gradonačelnika Delića.

Mustafa Šakić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK-a, i Elvir Rožnjaković, pomoćnik ministrice za okoliš i turizam u Vladi FBiH, govorili su o transformaciji Lukavca iz industrijskog centra u turistički, a govorili su o razvoju i brendiranju turističkih potencijala u Lukavcu i Tuzlanskom kantonu.

Tokom prvog dana sajma održan je tradicionalni festival hrane i pića ”Bosanska sofra” na kojem je učestvovao rekordan broj udruženja žena (358 učesnica) iz Bosne i Hercegovine i koje su svim posetiocima i gostima prezentujući brojne gastronomske specijalitete (preko 500 vrsta jela), priredile nezaboravni hedonistički doživljaj.

Od propratnih sajamskih događanja izdvojili su se okrugli sto na temu “Lokalni mediji u funkciji razvoja lokalne turističke ponude“, biciklijada, novinarska kotlićijada (pobednici ekipa portala Lukavacki.ba ), a za predstavnike medija upriličena je vožnja po jezeru Modrac i upoznavanje sa njegovom lepotom, potencijalima i trenutnim turističkim mogućnostima.

U okviru zabavnog programa, tokom prve sajamske večeri, publiku su zabavljali domaći rok bendovi, dok je ”šlag na torti” ostavljen za kraj – zatvaranje sajma obeležio je koncert legendarne Amire Medunjanin.

U nadi da će predstojeća godina proteći u znaku povratka u normalne tokove poslovanja i življenja, gosti i učesnici sajma rastali su se sa željom da se svi zajedno okupe na narednom sajmu ”LIST”, sa još većim brojem izlagača i posetilaca, a za atmosferu i dobro raspoloženje se unapred zna da će biti jedinstvena  zahvaljujući savršenim organizatorima i domaćinima iz Lukavca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *