June 15, 2024
Titovim plavim vozom do Užičke republike

Titovim Plavim vozom do Užičke republike

Ove jeseni pravi hit među programima turističkih agencija u Srbiji, predstavlja turistička tura pod nazivom ”Titovim Plavim vozom do Užičke republike”, koju premijerno, za nekadašnji najveći jugoslovenski praznik, realizuje turistička agencija Magelan iz Novog Sada.

Ova turistička agencija, predvođena neumornom i nadasve inventivnom Biljanom Marčetom, godinama unazad, iznenađuje korisnike svojih usluga, veoma maštovitom lepezom izleta po Srbiji. Celokupna ponuda izleta može se pogledati ovde

U nastavku posta, pogledajte opis i detalje ovog programa (fotografije i tekst preuzeti sa https://www.serbianadventures.com/sr/adventure/view/669/titovim-plavim-vozom-do-uzicke-republike-dvodnevna-tura )

Kratki opis:

Vratite se u vreme kada je 29. novembar bio najznačajniji praznik u bivšoj Jugoslaviji i provozajte se luksuznim Plavim vozom, kojim su se nekad vozili Tito i lideri mnogih drugih zemalja.

Plavi voz

Aktivnosti:

Vožnja Titovim Plavim vozom u oba smera
Noćenje s večerom i doručkom u hotelu sa 4 zvezdice na Zlatiboru
Razgledanja Užica, muzeja i fabrike municije i ostalih znamenitosti grada
Izlet na Kadinjaču, Mokru Goru i Drvengrad – fakultativno

Opis ture:

Plavi voz je turistički voz luksuznog tipa korišćen za potrebe nekadašnjeg predsednika SFR Jugoslavije. Enterijer voza urađen je u stilu art dekoa i posle više od pola veka izgled mu je ostao nepromenjen. Ovaj voz je poslednji put saobraćao na relaciji između Ljubljane i Beograda 5. maja, 1980. kada je su njime preneti Titovi posmrtni ostaci u prestonicu.

Plavi voz
Plavi voz

Prvi dan (29.11.) – petak

Za putnike iz Novog Sada, polazak autobusa je u 10.00 sa parkinga kod sajma (kod bivšeg restorana „Zlatna medalja“).

Polazak Plavog voza sa stanice „Topčider“ u Beogradu je tačno u 12.00 časova.

Sledi prijatna vožnja tokom koje ćete se osećati kao da ste i sami predsednik neke zemlje. Putujte u pokretnom luksuznom apartmanu opremljenom raskošnim salonima, sobama, restoranom, trpezarijama, kupatilima i svim ostalim potrepštinama koje su bivšem predsedniku Titu omogućavale potpun komfor.

Plavi voz

Tokom vožnje bićete posluženi jednim pićem po izboru i toplim napitkom, i čućete priču o istorijatu i zanimljivostima o Plavom vozu i ljudima koji su se vozili njime s Josipom Brozom.

Inače, u vozu se nalazi i takozvana “gluva soba” u kojoj je Tito u tišini donosio državne odluke i vodio poverljive razgovore. U njegovoj radnoj sobi, u kojoj je potpisivao akta, nalazi se i neka vrste preteče mobilnog telefona, kojim je on još davne 1959. godine mogao da razgovara s visokim funkcionerima u Jugoslaviji.

Ovo su pojedinosti koje ćemo vam otkriti – sve ostalo je veliko (prijatno) iznenađenje!

Dolazak u Užice je oko 15.30 posle čega sledi transfer do hotela „Iris“ na Zlatiboru. Slobodno vreme do večere.

U 20 h je večera u hotelu uz muzički program sa tematikom povratka u vreme partizana, Tita, pionira, bratstva i jedinstva sa muzikom iz svih bivših jugoslovenskih republika, a zatim i u doba dobrog starog pop-roka bivše Jugoslavije! Osim specijaliteta užičkog kraja na švedskom stolu  biće i neki od specijaliteta iz bivše Jugoslavije koji su bili omiljeni Josipu Brozu Titu. 

Drugi dan (30.11.) – subota

Doručak u hotelu je od 7 do 8.30.

 U 9 h polazak na dva različita programa. 

Program koji je uključen u cenu: 

U 9.00 transfer do Užica i obilazak grada u pratnji vodiča (gradski muzej, centar, gradska plaža i po želji Stari grad). Obilazak muzejske postavke Užička republika i podzemne fabrike municije, Trga partizana i po želji Starog grada.Ovaj obilazak traje oko dva i po sata. Putnici koji se uz rezervaciju prijave za posetu Kadinjači, imaće organizovan transfer do ovog spomen-kompleksa.

Posle obilaska, vreme za (fakultativni) ručak. Za sve koji se za ručak prijave prilikom rezervacije, ručak će biti organizovan u lokalnom restoranu sa specijalitetima tradicionalne kuhinje.

Posle ručka, odlazak na železničku stanicu, ukrcavanje za polazak u 16.45 i vožnja do Beograda. Dolazak voza u stanicu “Topčider” predviđen je za 19.35.

Za putnike iz Novog Sada sledi transfer do mesta polaska.

Fakultativni izlet:

Mokra Gora tura: spomen-kompleksKadinjača i podsećanje na borce pale u odbrani Užičke republike, manastir Rujno, Mokra Gora, Jatarice i Drvengrad.

***********************************************

Od aprila do oktobra funcionisaće letnji program:  

U letnjem programu, razgledanje Užica i Kadinjače biće prvog dana, dok će drugog biti organizovano nekoliko izleta među kojima i poseta Uvcu, krstarenje Drinom do Višegrada i mnogi drugi.

Izvor fotografija Titovog voza: Železice Srbije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *