April 14, 2024

Carska bara, zeleni biser Banata

Od 16 specijalnih rezervata prirode u Vojvodini, njih čak 7 je u Banatu, a svakako najpoznatiji među njima je Specijalni rezervat prirode Carska bara.

Nalazi se 20 km južno od centra Zrenjanina u prostoru između Tise i Begeja.

Radi se o nekadašnjem plavnom području donjeg toka reke Begej koje se sastoji od meandara Starog Begeja i bara.

Na prostoru od 47 km2 egzistira oko 500 biljnih vrsta, 239 vrsta ptica, 20 vrsta riba i 30 retkih vrsta sisara (vidra, tekunica, šumska-mrka voluharica, divlja mačka i dr.).

Carska bara ima međunarodni status područja od izuzetnog značaja za biljne vrste Evrope (IPA – Important Plant Area), kao i status područja od izuzetnog značaja za ptice Evrope (IBA – Important Bird Area)

Zbog toga je područje Carska bara određeno kao Područje od posebne važnosti za zaštitu prirode (Areas of Special Conservation Interest- ASCI).

Dakle, kao i svi slični rezervati prirode i ovaj je najzanimljiviji prvenstveno ljudima od struke – biolozima, orintolozima, ekolozima, botaničarima itd. no i njegov turistički segment je dovoljno interesantan da se u njemu može provesti zanimljivo i sadržajno vreme, posebno ovih, prolećnih dana kada je priroda najlepša.

Ukoliko se dolazi iz pravca Novog Sada, postoje dve opcije sa podjednakom razdaljinom (oko 75 km) i sličnim potrebnim vremenom.

Prva varijanta je preko Zrenjanina, a druga pravcem Kać – Budisava – Šajkaš – Vilovo – Titel – Perlez.

Mi preferiramo ovu drugu, što zbog posete pradedovini u Titelu, što zbog izbegavanja centra Zrenjanina preopterećenog semaforima, a realno je i taj ‘’naš’’ pravac mnogo lepši.

Ako se dolazi iz pravca Beograda, ruta je Borča – Padinska skela -Čenta – Perlez, ukupne dužine oko 73 km.

Kako osmisliti dan na Carskoj bari ?

Obavezno se provozajte izletničkim brodićem koji polazi sa pristaništa kod info centra. i plovi po Starom Begeju.

Brodić vozi u jednom pravcu pola sata, a razdaljina koja se pređe je nešto ispod 5 km.

Usput, posetioci uživaju u bogatom, pre svega, biljnom svetu, a od životinjskog labudovi i druge ptice su ‘’zagarantovani’’, a koga ćete još sresti zavisi kakve ste sreće tog dana.

Na izlaznoj tački nalazi se drveni vidikovac sa kog se pruža pogled na Carsku baru, a dovde se može doći i peške, šetajući se tzv. ‘’stazom zdravlja’’, koja ide paralelno uz Stari Begej.

Možda je kombinacija da se dođe peške u jednom smeru, a u suprotnom da se vrati brodom, najzanimljivija ideja.

Kod pomenutog info centra na samom ulazu u izletnički deo rezervata nalazi se lepo uređeno dečje igralište i prostor za edukaciju, a ovde se mogu iznajmiti čamci – kanui, kao i čamac na motorni pogon sa vodičem.

Takođe, ovde je moguće iznajmiti i bicikle sa kojima se možete voziti po nasipu koji deli područje Carske bare i okolnih ribnjaka.

Kada smo kod ribnjaka – sportsko – rekreativni ribolov je moguć na ribarskom području ‘’Mali Begej’’, dok je prirodno jezero ‘’Joca’’ namenjeno za ekskluzivni sportski ribolov.

Na samom ulazu u rezervat, kada se pređe most preko Begeja, sa desne strane puta nalazi se, pre dve godine otvorena, Prirodnjačka kuća u kojoj se mogu pogledati slike i eksponati prepariranih autohtonih vrsta, kao i projekcije filmova i spotova o rezervatu.

Na prvi pogled, moćna i dobro organizovana ponuda, no u praksi je to ipak drugačije.

Poptuno je nejasno radno vreme pojedinačnih segmenata u rezervatu, nas su dočekala zaključana vrata info centra, nigde nema nikakvih pisanih informacija i obaveštenja, red plovidbe izletničkog brodića je ‘’kad naiđe’’ ili ‘’kada se nakupi dovoljno ljudi’’ , na telefone se niko ne javlja i slično.

Tako da je najbolje što više toga unapred dogovoriti i precizirati.

Najbliži turističko – ugostiteljski objekat je hotel ”Sibila” koji se nalazi na 400 metara od pristaništa & izletišta, sa druge strane nasipa uz Belo jezero.

Čuven po ribljim specijalitetima, restoran je trenutno u fazi rekonstrukcije koja bi uskoro trebala biti završena.

U neposrednoj blizini Carske bare nalazi se niz zanimljivih lokaliteta koji će vaš izletnički dan upotpuniti i učiniti ga dodatno sadržajnijim i interesantnijim.

Selo Belo Blato, udaljeno 4,5 km od izletišta, nadaleko je poznato po nekoliko stvari – manifestacija ”Kobasicijada” koja se održava u februaru svake godine je sve posećenija, predivni drvored Sibirskog bresta jedinstven je na ovim prostorima, a činjenica da u ovom selu živi čak 26 različitih nacija možda je i za Ginisa.

Najzanimljiviji deo sela je Etno – centar koji se sastoji od okućnice, učionice i suvenirnice, dok se autentični vojvođanski ambijent može doživeti tačno preko puta na salašu ”Lujza”.

Inače, prvi vlasnik salaša je bio Luka Lazar, vlastelin sa kraja 18. i početka 19. veka, koji je o obližnjem selu Ečka podigao imanje i na njemu kaštel koji je nosio njegovo ime, ali je nadaleko poznat kao Kaštel Ečka.

Ako ste prvi put u ovim krajevima, obavezno posetite ovo prelepo zdanje, jedno od najbolje očuvanih u moru vojvođanskih dvoraca i kaštela, od kojih je velika većina, nažalost, u očajnom stanju.

Kaštel je udaljen od rezervata 7 km, a osim smeštajnog i restoranskog dela na imanju je prelep park sa fontanom i letnjom baštom za uživanje u laganom ritmu vojvođanske ravnice.

Najpopularniji restoran u ovom kraju je ”Trofej” koji se nalazi na samoj raskrsnici glavnog puta Zrenjanin – Beograd i puta za Crasku baru.

Posebno je zanimljiv deci zbog mini zoo vrta, a pored njega postoji i minijaturno etno selo ”Tiganjica”, perfektno uređeno sa gomilom detalja koji dočaravaju duh prohujalih vremena.

U okviru ”Tiganjice” postoji smeštajni deo sa nekoliko soba i apartmana.

Jedan i po kilometar pre pomenute raskrsnice, dolazeći iz pravca perleza (Beograda) sa leve strane puta, nalazi se najmlađi ugostiteljski objekat u lokalnoj ponudi – Salaš kod stare Dunje.

Dovoljno udaljen od magistralnog puta, okrenut na kontra stranu, ka voćnjaku dunja, sa spojem bogate ponude domaće kuhinje i predivnog prirodnog ambijenta, garantuje hedonističke trenutke za pamćenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *