June 15, 2024

Četiri godišnja doba na jezerima Fruške gore – III deo (Testera, Bešenovačko, Vranjaš, Čalmansko, Bingulsko)

Prethodni blog smo završili sa pričom o Zekinom jezeru, a tog dana smo se nakon završene posete ovom simpatičnom majdanu na prilazu Beočinu, uputili ka Testeri, poznatom izletištu na Fruškoj gori koje generacije Novosađana nose u svojim nostalgičnim sećanjima na detinjstvo.

JEZERO NA TESTERI

Testera se nalazi na 26 km od Novog Sada, u blizini sela Čerević (6 km) i više decenija bilo je obavezna lokacija za organizovanje škola u prirodi novosadske dece.

Iz meni nepoznatih razloga, ovaj kompleks smešten u prelepom prirodnom okruženju, godinama je zatvoren i ubrzano propada, što je zaista velika šteta.

Pored objekata za smeštaj, ishranu i nastavu, sportskih terena, na obroncima brežuljka napravljen je mini adrenalinski park, a na kraju kompleksa na obodu šume nalazi se malo jezero.

U blzini Testere (1,5 km) nalazi se jedno od najuređenijih fruškogorskih izletišta, Andrevlje, pa je to možda smislena kombinacija – nakon kratke šetnje oko jezerca na Testeri (realno, ne postoje mogućnosti za neke druge aktivnosti), doći do Andrevlja.

Tu se nalazi odličan hotelsko – kongresni centar CEPTOR, predivan proplanak sa terenima za odbojku, mali fudbal, badmington, dečje igralište i početna tačka za kraće ili duže šetnje po obližnjim šumama.

BEŠENOVAČKO JEZERO

Neobična tirkizna boja jezera Beli kamen kako još zovu ovo jezero u blizini Bešenova tj Bešenovačkog Prnjavora, ukombinovana sa okolnim crvenkasto – belim terasastim liticama, bila je poslednjih desetak godina pravi mamac za hiljade turista, kupača i izletnika koji su ga masovno pohodili, posebno u letnjim mesecima.

Zahvaljujući ovim čudnim ‘’korona’’ godinama, jezero je bilo dodatno ‘’napadnuto’’ tokom vrelihletnjih dana, pa mu se skoro nije moglo prići od gužve i sveopšteg vašara koji je redovni pratilac svih masovnih okupljanja kod nas.

Mi smo česti gosti ovde, uglavnom u periodima kada nema nikoga, i svaki put se iznenadimo promenom jezerskog okruženja.

Naime, nakon nekoliko godina pauze, Beočinska fabrika cementa je nastavila sa eksploatacijom okolnih stena laporca, pa nam se u jednom od poslednjih dolazaka desilo da uopšte nismo bili sposobni da se orijentišemo – čitavo jedno brdo koje se nalazilo sa zapadne strane jezera jednostavno je, u potpunosti nestalo !

Kažu da je jezerska voda usled svog mineralnog sastava lekovita, a njena boja i prozirnost prosto mame na kupanje i uživanje.

U vodi se mogu sresti jata sitnih riba, a poneki primerak znao nam se i zakačiti na udicu….

Jezero se nalazi na oko 35 km od Novog Sada i jednaka je udaljenost bilo da se krećete putem preko Beočina i Crvenog Čota, bilo da koristitie pravac preko Iriškog venca, Zmajevca i Brankovca.

Na oko 20 km su i Ruma i Sremska Mitrovica, a u neposrednoj blizini je manastir Bešenovo.

Manastir Bešenovo

Izlet na jezero možete kombinovati sa posetom obližnjem selu Mala Remeta (5,5 km) u kome se pored istoimenog manastira nalaze čuvena vinarija Deurić i predivan turističko – ugostiteljski kompleks ‘’Fruškogorska lugarnica’’.

Manastir Mala Remeta
Vinarija Deurić

JEZERO VRANJAŠ

Za pažljivog čitaoca ovog bloga  jedna mala molba – ne uzimati zdravo za gotovo podatke koje iznosim za one lokacije na kojima smo bili jednom i to davno.

Takvih jezera nema puno, ali smo upravo na jezeru Vranjaš bili samo jednom, leta 2019.godine.

Za ovo moje ‘’upozorenje’’ je zaslužan razgovor sa jednim meštaninom koji nam je tada pričao kako su jezero i njegova okolina tj celokupan ambijent do pre nekoliko godina potpuno drugačije izgledali, da je plaža bila uređenija i organizovanija sa mnoštvom posetilaca itd.

Ne mogu se žaliti da je nama slika koju smo zatekli puno smetala, naprotiv, uživali smo u miru i tišini jezera, na kom osim pomenutog sagovornika, nikog više nismo sreli.

Jezero se nalazi u blizini sela Manđelos, i do njega se dolazi laganom vožnjom (zbog popriličnog broja džombi) atarskim putem.

Selo Manđelos se nalazi na samo 12 km od Sremske Mitrovice i na 10 km od auto puta Beograd – Zagreb.

Iz pravca Novog Sada se može doći putem preko Beočina, Čerevića, Banoštora, Sviloša i Ležimira, ili preko Iriškog venca pa potom Partizanskim putem.

Prva varijanta je dugačka 47 km, a druga 42.

U prvom delu jezera na koji se nađe, nalazi se veći broj vikendica i adaptiranih kamp kućica, dok smo se mi odlučili za uživanje na plažici uz samu branu na južnoj strani jezera.

Prijatna temperatura jezera, omogućila nam je celopopodnevno brčkanje, a ni pecaroški rezultati nisu bili uopšte loši !

Na putu koji iz Manđelosa vodi ka Grgurevcima, odmah nakon izlaska iz sela, nalazi se izvor Vranjaš i manastir Vasilije Ostroški koji je podignut iznad njega.

ČALMANSKA JEZERA

Nije greška u naslovu, zaista se radi o množini, mada je prvobitnim planom bilo predviđeno da se napravi samo jedno jezero, no usled geoloških uslova stvorena  su tri – Čalma I, II i III.

Begov izvor, osim podzemnih voda i izvora, puni vodom prvo jezero, potom se njenim prelivanjem pune susedna dva.

Od svih fruškogorskih jezera do Čalmanskih smo najteže došli.

Nalaze se u ataru sela Čalma i do njih se dolazi jako lošim poljskim putem, kojeg je za početak teško pronaći.

Ni navigacija ne pomaže preterano, pa smo zaista dosta lutali na licu mesta, uglavnom na poljski put se skreće sa raskrsnice kod  sela Manđelos gde se ukrštaju putevi Ležimir – Sremska Mitrovica i put koji ide direktno iz sela.

Poljskim, neravnim i razrovanim putem trebalo je dosta vremena da se pređe skoro 4 km koliko ima do šumarka u kojem se nalazi napušteni objekti voćarske zadruge.

Možda je bezbolnije doći direktno do sela Čalma (iz pravca Novog Sada putem preko Beočina, Banoštora, Sviloša i Divoša ima oko 55 km), jer od njega do pomenute tačke ima 2,5 km, dakle ipak nešto kraće ‘’klackanje’’ je potrebno.

Ceo prostor je dosta nepristupačan i zarastao u gusto šipražje, no nakon nekih 50 metara počinje stazica koja vodi uz tri Čalmanska jezera.

Na jezerima je bilo malo posetilaca, možda smo sreli ukupno dva-tri pecaroša, a ceo prostor usled bujne vegetacije podseća na neki rezervat prirode.

Nije nam delovalo da se na jezerima ljudi kupaju, ali mir i tišina netaknute prirode sasvim su dovoljan motiv da se uputite u tom pravcu.

BINGULSKO JEZERO

Istim putem koji sam opisao za dolazak do Čalme dolazi se i do naše sledeće destinacije, s tim da u Svilošu ne biste nastavili pravo za Čalmu, nego skrenuli desno na put za Erdevik i nakon 450 metara od izlaska iz sela Bingula, sa leve strane puta pojaviće se Bingulsko jezero ili jezero Bingula.

Ukupna udaljenost od Novog Sada je 55 km, od Sremske Mitrovice 23 km, a do Erdevika ima samo 3 km.

Kažu da su nekad ovde postojala dva jezera od kojih je ovo drugo, manje, presušilo i zaraslo u trsku.

Jezero se puni podzemnim vodama i slivom sa obronaka Fruške gore.

Na Bingulskom jezeru su nekad bile i vodenice, izgrađene za potrebe obližnje hmeljare, no danas ništa od toga nema, osim retkih pecaroša.

Za razliku od Čalmanskih, ovom jezeru se lako i jednostavno prilazi, te svako ko prolazi ovim krajevima, može da napravi kratku pauzu i da uživa u lepim prizorima.

Može se pecati, roštiljati, no uređenog prilaza za kupače nema.

Većina izletnika hrli na obližnja, mnogo veća i poznatija, erdevička jezera Moharač i Bruje, o kojima ću pisati u narednom nastavku.

One thought on “Četiri godišnja doba na jezerima Fruške gore – III deo (Testera, Bešenovačko, Vranjaš, Čalmansko, Bingulsko)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *