July 22, 2024
Pecaroško takmičenje na Jegrički

Jegrička u srcu Bačke

Jegrička, nekada najduža autohtona vojvođanska reka, nema klasičan izvor i predstavlja sistem povezanih bara kroz koje voda otiče do svog ušća u reku Tisu. Obzirom na tu činjenicu u terminologiji koja opisuju Jegričku, najčeće se koristi reč – vodotok. Vodotok Jegrička se prostire na području južne Bačke, između Velikog bačkog kanala na severu u i Dunava na jugu, i protiče kroz 4 opštine (Bačka Palanka, Vrbas, Temerin i Žabalj). Dužina sliva je oko 100 km, a širina oko 14,5 km.

Jegrička
Jegrička
Jegrička
Jegrička

Jegrička je 2005.godine proglašena za Park prirode i od tada njome upravlja Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine. Ovaj vojvođanski prirodni biser nalazi se na listi Međunarodno značajnih staništa za ptice (IBA područje),  ima Međunarodni značaj kao botaničko područje (IPA područje). Preko 70 biljnih vrsta dovoljno odslikava svo bogatstvo flore, a među vodenim i močvarnim biljkama, posebno se izdvajaju plivajuće zajednice belog lokvanja, oraška i mrestnjaka uz gustu vegetaciju trske i rogoza u priobalju.

Divne boje Jegričke
Divne boje Jegričke

Među familijama riba, dominantna je familija šarana a od ugroženih vrsta najznačajnije su čikov, štuka, smuđ i som. Od gmizavaca, prisutna je retka i ugrožena vrsta barske kornjače, kao i dve vrste zmija: belouška i ribarica. Osnovnu vrednost ovog parka prirode predstavlja bogatstvo barskih ptica, a neke od 198 registrovanih vrsta su: vodeni bik, patka kašikara, sivi barski petlić, ćubasti gnjurac, brkata senica, velika bela čaplja, mali i crnovati gnjurac, eja močvarica, crna čigra te globalno ugrožena patka njorka. Ostale životinjske vrste koje se mogu sresti u Parku prirode su lovna divljač (srna i zec), mesožderi (lisica, lasica, kuna, jazavac, kuna belica) i glodari (poljska voluharica, bizamski pacov, poljski miš, vodena voluharica).

Kako možemo uživati u ovom prirodnom raju i šta se od te lepote može konzumirati? Jegrička je svakako raj za ribolovce i tu se na prvom mestu izdvaja ribnjak ‘’Jegrička ‘’ u neposrednoj blizini mesta Žabalj, kada se krene putem za Čurug. Ribnjakom gazduje Udrženje sportskih ribolovaca ‘’Mladost-Jegrička’’, cena dnevne dozvole je 700 dinara, i u cenu je uračunato 3kg bele ribe koju možete odneti. A ponuda ‘’potencijalnih žrtava’’ je više nego bogata – šaran, amur, babuška, crvenperka, barski karaš, deverika, kesega, štuka, smuđ, som, cverglan, linjak!!!

Ipak, za ovu priliku, naša ekipa se uputila na jedno drugo zanimiljivo mesto  – Informativni centar Parka prirode Jegrička, koji se nalazi na 2 km od Temerina u pravcu Bečeja. Povod je bio manifestacija ‘’Dan Jegričke’’ koja se održala u subotu 18.maja, u organizaciji JVP ‘’Voda Vojvodine’’ , koje i inače upravlja ovim objektom.

Informativni centar Parka prirode Jegrička
Informativni centar Parka prirode Jegrička
Informativni centar Parka prirode Jegrička
Informativni centar Parka prirode Jegrička

Prostor Info centra je idealan za odmor od gradske gužve i vreve a koristi se za razne aktivnosti: edukacije, sportske i kulturne manifestacije, promocije, naučno-istraživački rad. Edukacija u prirodi u smislu različitih radionica u okviru jednodnevnih ekskurzija čine osnovni sadržaj programa za decu, u kojima se učesnici upoznaju sa vrednostima ovog područja.

Možda i najveća atrakcija ovog centra je katamaran ‘’Čigra’’ koji plovi od jula 2017.godine i to kroz prostor koji ima najveći stepen zaštite. Plovi se od info centra pa do osmatračnice blizu Žablja, a vožnja traje oko sat vrmena.

Info centar Parka prirode Jegrička
Info centar Parka prirode Jegrička

Mi smo imali priliku da se tokom naše posete, provozamo ovim interesantnim plovilom i zaista smo uživali u čudesnoj prirodi, i prelepim pejsažima, tako da ovo iskustvo preporučujemo svim ljubiteljima prirode i izletničkog turizma. Obavezna je najava i dogovor na telefon 021/488 -18 -88.

U središtu manifestacije koju smo posetili – ‘’Dan Jegričke 2019’’, bila su deca iz osnovnih škola sa teritorije opštine Temerin. Za njih je organizovano takmičenje u pecanju, uz pomoć Udruženja sportskih ribolovaca, likovna i literarna radionica, kao interaktivno predavanje „Кanalijana Džons“.

U svim navedenim aktivnostima, posebno onim edukativnim, naglašen je značaj očuvanja prirodnog okruženja i pravilnog odnosa prema vodenom bogatstvu kojeg u Vojvodini imamo u izoblju. Obzirom na aktuelnost teme i na veom lošu situaciju u ovoj oblasti u našoj zemlji, ovakve programe i posete svim prirodnim atrakacijima, možemo preporučiti ne samo deci nego i odraslima a idealna polazna tačka je upravo naša lepotica – Jegrička.

Korišteni podaci sa sajta JVP Vojvodina vode – http://www.vodevojvodine.com/pdf/Brochures/Jegricka.pdf

One thought on “Jegrička u srcu Bačke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *