May 19, 2024

Pred nama je veoma zanimljiv septembar u Vojvodini

Septembar je krcat raznim zanimljivim događajima i manifestijama, a ovo je pregled onih najpoznatijih i najinteresantnijih.

Ukusi Vojvodine – Novi Sad

Festival gastronomije “Ukusi Vojvodine” biće organizovan ovog vikenda 9. i 10. septembra u Limanskom parku u Novom Sadu sedmi put po redu, najavljeno je na zvaničnoj fejsbuk stranici.

Više od 100 izlagača domaće hrane i pića, restorana, predstaviće hranu spremljenu po vojvođanskim receptima. Posetioci će moći da probaju sve poslastice od bakinog kolača, štrudle sa makom i breskvica do slaniša – langoša, gulaša, kulena i tvrdih sireva.

Osim izlagača i muzičkog programa, sedmi festival obeležiće dečije i kulinarske radionice: Šufnudle iz Iriga, Štrudla po bakinom receptu, Tajna kupinove loze.

Vođeni idejom da vojvođansku kuhinju postavimo na zasluženo mesto na enogastronomskoj mapi Evrope osmislili smo kampanju koja ima za cilj brendiranje regije. Naša vizija je Vojvodina kao razvijena turističko-privredna regija koja je na najbolji način iskoristila svoje prirodne resurse i tako postigla zasluženu prepoznatljivost među ljubiteljima dobre i ukusne hrane”, navodi se na sajtu manifestacije.

Projekat “Ukusi Vojvodine” oslanja se na kampanju koja je započeta u oktobru 2016. godine, mapiranjem malih proizvođača hrane i pića u severnoj pokrajini Srbije. 

Ulaz je slobodan.

Ukusi Deliblatske peščare – Deliblato

Manifestacija 2. Ukusi Deliblatske peščare biće održana od 8. do 10. septembra u etno kompleksu Deliblatska čarda u Deliblatu, u opštini Kovin.

Manifestacija ima za cilj promociju gastronomskog nasleđa i prirodnog okruženja.

„Uticaji različitih naroda okruženja Deliblatske peščare iznedrili su specifično veoma kvalitetno nematerijalno kulturno nasleđe. Gastronomija Čeha, Vlaha, Rumuna, Slovaka, Nemaca, Srba i svih ostalih, vekovima prepletenim narodima, daju neodoljivu čar i jako bitan razlog za posetu i neprestano vraćanje na dobru hranu. Na ovoj manifestaciji predstavićemo specifičnosti tradicionalne hrane stanovnika mesta na obodu Deliblatske peščare“, kaže Petar Stamenović, menadžer klastera Deliblatska peščara.

Auto-moto berza

U duhu razvoja i afirmacije događaja u oblasti automobilizma i saobraćaja, a po ugledu na evropske i svetske manifestacije, Auto-moto berza po sadržaju i kvalitetu parira sajmovima i sličnim događajima.

Na oko 16.000 m² izlagačkog prostora, posetiocima se prezentuje bogata ponuda automobila i opreme, a osmišljen je veoma atraktivan prateći program, sačinjen od izložbe starovremenskih vozila, izložbe modifikovanih vozila, berze maketa i igračaka automobila, „drift“ zabavnog programa, saobraćajne olimpijade.

Posetioci imaju priliku da se druže sa ljubiteljima motociklizma, kao i da uživaju u mnoštvu aktivnosti koje su spremili izlagači, a najmlađe posetioce očekuju vredni pokloni i nagrade.

Cilj Auto-moto berze je da zajedno sa Sajmom polovnih automobila, dostavnih vozila, motora i opreme podrži lokalno tržište i ponuđače, a potencijalnim kupcima, na jednom mestu, omogući uvid u kompletnu ponudu.

Mesto održavanja: Novosadski sajam

Više informacija možete pronaći na sajtu organizatora: www.automotoberza.comwww.facebook.com/Savez.vozaca.Vojvodine

Novosadski festival knjige

Novosadski festival knjige – NOFEK postoji od 2017. godine, i predstavlja jedinstveni prostor za promociju i afirmaciju mladih književnika i savremenog stvaralaštva. NOFEK nudi bogat programski sadržaj koji obuhvata sve vidove umetnosti sa akcentom na književnosti. Pored promocija proznih ostvarenja na programu su i poetske večeri, muzički program, predstave, humanitarne akcije, književni kvizovi, program za decu, nastupi kantautora, kao i mali sajam knjiga.

Mesto održavanja: bašta hotel ”Vojvodina”

Program možete pronaći na sajtu organizatora: www.facebook.com/nofek1

Dani berbe grožđa – Vršac

“Dani berbe grožđa”, ili kako ga vrščani popularno zovu ”GROŽĐEBAL” najveća je, najstarija i najposećenija turističko-privredna manifestacija na ovim prostorima.

Bogat, kvalitetan i raznovrstan program zadovoljiće svačiji ukus. Tu su koncerti, izložbe, dečiji maskenbal, izbor za ”Vinsku lepoticu”, karneval, grožđe ”pada” sa neba a vina i kobasica ima na sve strane.

To su Luna parkovi za klince a za odrasle „Put vina“ na kom se obilaze vinski podrumi i degustiraju najukusnija vršačka vina. Tih dana, ceo grad miriše na grožđe, vino i pečene kobasice.

Dani ludaje – Kikinda

Svake godine, trećeg vikenda u septembru, Kikinda postane na nekoliko dana centar Evrope i to zahvaljujući jednoj zdepastoj, pomalo i nezgrapnoj biljci, tikvi – ili kako se ovde kaže – ludaji.

Danas se na Danima ludaje Kikinđani, i ne samo oni, nadmeću čija je ludaja najduža i najteža. Skoro sve se odigrava, kako Kikinđani vole da kažu, u najlepšoj gostinskoj sobi srednje Evrope, na kikindskom Trgu.

Subota je ipak glavni dan za takmičarske ludaje i gostujuće programe, kada u okviru Banatskog fruštuka i Evropskog kutka budu promovisani etno i turistički sadržaji, ne samo srpskog i mađarskog življa severnog Banata, već i znamenitosti prijatelja iz ostalih država. I da nije Banatskog fruštuka na Danima ludaje u Kikindi, do sada bi već mnoga tradicionalna jela bila zaboravljena.

Za one koji poseduju sportski duh tu su Igre i igrarije sa ludajom – u okviru koje je štafetno trčanje sa bundevom u ruci, takmičenje u brzom jedenju semenki i pite bundevare, a sve je to rezervisano za učenike osnovnih škola.

U poslepodnevnim časovima stižemo i do finalnog dela kada stručni žiri meri čija je ludaja najduža i najteža. To je upravo ono što čini srž ove manifestacije koja privlači veliki broj posetilaca kako iz zemlje, tako i iz regiona.

Tamburica fest – Novi Sad

Svetski tamburaški festival,  „Tamburica fest “, održava se u centru Novog Sada kao manifestacija sa jedinstvenom koncepcijom i kulturnom misijom afirmisanja tamburaške muzike i tamburice kao instrumenta, ali i negovanje tradicije, saradnje i prijateljstva umetnika na internacionalnom nivou.

Na festivalu svake godine nastupaju orkestri iz zemlje i inostranstva koji se u takmičarskom delu programa odmeravaju za izbor najboljeg.Pored takmičenja za najbolji orkestar Svetskog Tamburica Fest-a, vokalni solisti iz celog sveta učestvuju u izboru za najbolju autorsku pesmu Tamburica Fest-a.

Pored takmičarskog u revijalnom delu programa gostuju zvezde estrade koje takođe uz pratnju tamburaša predstavljaju svoje hitove.

Uvodni festivalski dan se održava u centru Novog Sada  na Trgu Slobode uz defile kulturno – umetničkih društava, folklornih ansambala i tamburaških orkestara kojima prethodi posebna fijakerijada gradskim ulicama.

Preostala dva dana festivala su takmičarski i održavaju se na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde pored tamburaških orkestara koji se predstavljaju sa tradicionalnim pesmama ali i autorskim, novim kompozicijama, nastupaju i poznati interpretatori , specijalni gosti “Tamburica festa” u revijalnom delu programa.

“Tamburica fest” nastao je 2008. godine, kada je i prva smotra tamburaša sa svih meridijana održana u živopisnom, najtamburaškijem selu na planeti, Deronje, na zapadu Bačke.

Posle četiri godine održavanja u Deronjama, 2012. godine, festival se “preselio” na Petrovaradinsku tvrđavu iz organizacionih razloga, a 2013. godine je pored internacionalnog takmičenja na Petrovaradinu, održan i tamburaški sabor domaćih bandi u Deronjama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *