June 25, 2024
Villa Lanterna

Sa Paga, preko Nina, na Vir !

Učestvujući na preko stotinu domaćih i inostranih sajmova turizma, tokom mojih 12 godina rada u Turističkoj organizaciji Vojvodine, nagledao sam se svega i svačega i upoznao na stotine zanimljivih ljudi.

Bilo je tu raznih događaja, zabavnih sadržaja, konferencija, promocija, teško je sve popamtiti i još teže za prepričati, ali se jedna ekipa i jedna destinacija definitivno izdvojila kao najinteresantnija u smislu načina, kvaliteta i sadržaja njihovih raznovrsnih promotivnih akcija.

To je otok Vir sa neponovljivom ekipom predanih turističkih radnika iz Turističke agencije Vir, mojih sada, slobodno to mogu reći, prijatelja sa kojima sam proveo na desetine zajedničkih sajamskih dana i noći, širom ex YU.

Na promociji otaka Vira – fenomenalna atmosfera u restoranu Milošev konak, Beograd 2015.

Kada se kaže otok Vir, većina ljudi u Vojvodini, Srbiji, BiH će se upitati – a gde to beše?
I zaista, u konkurenciji takvih ‘’divova’’ kao što su Hvar, Brač, Korčula, Krk, Lošinj i brojnih ostalih svetski poznatih jadranskih otoka, ime Vir se teško probija do svesti prosečnog ovdašnjeg konzumenta najlepšeg mora ‘’na svitu’’.

Ako se tome pridoda čijenica da se Vir tokom prve decenije dvehiljaditih godina, medijski eksponirao kao otok sa puno nelegalne gradnje, pregoleme apartimanizacije, jasno je da je ekipi turističkih radnika, posao promocije otoka kao prepoznatljive i turistički poželjne destiinacije, bio dvostruko teži.

U svemu navedenom leži odgovor na pitanje kako to da je baš Vir, od svih hrvatskih turističkih destinacija, od Savudrije do Prevlake, imao ubedljivo najjaču pojedinačnu promotivnu kampanju, u poslednjih deset godina.

Posle silnih, višegodišnjih dogovaranja i obećanja da se baš ‘’ove godine sigurno vidimo na Viru’’, konačna odluka je pala ovo leto, te sam jedan dan izdvojio da iz naše baze na otoku Pagu, potegnem do 100 km udaljenog, ovog nesvakidašnjeg otočića.

Vir se nalazi u tzv Virskom moru na severozapadu Dalmacije, udaljen 30 km od Zadra.

Sa kopnom je povezan Virskim mostom koji je u promet pušten 1976.godine.
Površina mu je 22,38 km2 te je na 20.mestu po veličini među hrvatskim otocima.

Dužina mu je nešto preko 10km a najveća širina je 4,25 km.

Sa severne i zapadne strane okružen je otocima Olib, Ist, Mulat, Sestrunj, Rivanj, a sa istočne, celom dužinom gleda u otok Pag.

Vir – opevan u pesmi

Ukoliko putujete u ovaj deo Dalmacije iz pravca severa, autoputem A1, na Vir ćete najlakše doći ako se sa autoputa isključite na izlazu ‘’Zadar I – sever’’ i potom vozite još 42 km kroz sela Poličnik, Murvica, Briševo, Ninski Stanovi i Nin.

Slična kilomteraža je i sa isključenja ‘’Zadar II – jug’’ na kom ćete napustiti autoput ukoliko dolazite iz pravca Splita tj. juga, a put vas vodi kroz sela Zemunik Donji, Smoković do Murvice, a potom dalje, na isti, već opisan način.

Ukoliko, kao mi, dolazite na jednodnevni izlet sa otoka Paga, nakon prelaska Paškog mosta, treba voziti kroz sela Rtina, Ražanac, Krneza, Vrsi, sve do Nina, gde treba obavezno stati i napraviti jednu ozbiljnu pauzu jer to ovaj najstariji hrvatski kraljevski grad, svakako zaslužuje.

Staro gradsko jezgro, ovog neobično zanimljivog i lepog gradića, nalazi se na malenom otoku usred plitke lagune, koji je kopnom povezan sa dva kamena mosta.

Nin
Nin

O bogatoj istoriji Nina, možete više saznati ovde – https://www.nin.hr/hr/nin/povijest

Ono što bi svakako izdvojio iz mnoštva zanimljivosti je crkva Svetog Anslema, za koju kažu da je najmanja katedrala na svetu, kao i kip Grgura Ninskog, biskupa i glavnog zagovornika staroslovenskog jezika i narodnog pisma glagolice, za koga se veže predanje da ako mu dodirnete palac, sreća vam je zagarantovana !

Najmanja katedrala na svetu
Najmanja katedrala na svetu
Grgur Ninski
Grgur Ninski

Ovo predanje je izgleda sasvim solidno ‘’izbrendirano’’, toliko da ga je poznata internet stranica Virtualtourist.com uvrstila u 10 svetskih najatraktivnijih simbola sreće !
Osim po bogatoj kulturno-istorijskoj zaostavštini, Nin je nadaleko poznat po svojoj solani, lekovitom blatu, a turistički radnici posebno se diče atraktivnom plažom i kampom za koji kažu da je najbolji u Hrvatskoj.

Kamp je sastavni deo bogatog turističkog naselja Zaton Holiday Resort, okićenog brojnim prestižnnim nagradama i priznanjima.

Mi smo zaista uživali u šetnji kamenitim ulicama i prelepim starim građevinama, muzejima, suvenirnicama, restorančićima, uprkos popriličnoj gužvi koja je toga dana vladala u gradu i na okolnim prilaznim putevima a za koju kažu da je tipična za dane kada je malo lošije vreme – tada se probudi sveopšti izletnički duh, pa su prilazi Ninu i Zadru gotovo pa paralisani.

Na fotografijama se neće primetiti da se radi o nekom lošem vremenu jer od momenta dolaska u Nin pa do povrtka na Pag, grejalo nas je sunce a period malo oblačnijeg vremena, bio je samo kratkotrajni jutranji intermeco.

Nakon šetnje i ispijene kafe u lokalu uz stare gradske zidine i donja gradska vrata (turistička mapa mesta – https://www.nin.hr/pdf/nin_plan_grada.pdf ) valjalo nam je nastaviti put ka 15 km udaljenom mestu Vir, imajući u vidu pomenuti saobraćajni kolaps koji nas je čekao.

Posle uspešno savladnih nekoliko preopterćenih raskrsnica i prelaska Virskog mosta, konačno smo stupili na otok, neobičnog izgleda, sadržaja i konfiguracije.

Na celom otoku postoji samo jedno naseljeno mesto (dakako Vir) koje se pruža praktično od samog početka otoka, sa obe morske strane, u dužini od oko 10 km.

Otok je podeljen gotovo hirurški precizno na dve polovine – južni, naseljeni i urbanizovani deo i severni koji se sastoji od guste borove šume, usamljenih uvala, lepih plaža, vinograda, njiva, pašnjaka, brežuljaka sa panoramskim vidikovcima od kojih je najpoznatiji vrh Bandira (112 metara) sa kojeg pogled obuhvata ceo Vir, brojne okolne otoke i gorostasni Velebit.

Na Viru, kojeg sa pravom zovu ‘’otok suprotnost’’ ne postoji hotelski smeštaj, turistička ponuda bazirana je isključivo na privatnom smeštaju – porodični pansioni, apartmani i sobe.

Kažu da od postojećih 10 000 objekata na otoku, njih 7000 je na raspolaganju turistima, što su neverovatne cifre a na samom terenu to zaista izgleda na nekim mestima pomalo haotično i zbunjujuće, da nismo imali domaćine, pitanje je kako bi se snašli u tom lavirintu starinskih kuća, novih vila, letnjikovaca….

U moru specifičnosti Vira, evo još jedne – to je jedina opština u Dalmaciji u kojoj na vlasti nisu ni HDZ ni SDP, i jedina opština u ovom delu Hrvatske u kojoj vlada ‘’leva’’ opcija.

Okupio ih je zajednički interes i veliki entuzijazam da od svoga mesta naprave nešto bolje i lepše, u to su uložili ogromne napore, trud, znanje, vreme i to im se na kraju na najbolji način vratilo.

Obilazak otoka sa našim dragim Viranima, bio je koncipiran po principu ‘’od uvale do uvale, od kafane do kafane’’ i ko zna koliko bi potrajao da mi nismo imali imperativ povratka na Pag u neko pristojno vreme.

Ekipa Vir - Sarajevo - Novi Sad
Ekipa Vir – Sarajevo – Novi Sad

Uvala i plaža ima bezbroj i to svih tipova – peščanih, šljunčanih, kamenitih, stenovitih, betoniranih, niskih i strmih obala i sve su bilo prilično posećene, iako domaćini rekoše ‘’nije ti to ništa, pola njih je otišlo jutros u Zadar, zbog lošeg vremena’’ .

Malo sam se najžeio pri pomisli kako to izgleda kada se svi vrate iz Zadra…

Od plaža na istočnoj strani otoka izdvajaju se Lučica, Slatina, Škrpnica, Lozice, a od ugostiteljskih objekata picerija ‘’Toni’’ koja je samo nominalno picerija jer se na njenom meniju može naći sve, od jela sa roštilja do svih mogućih morskih delicija.

Restoran Toni - Vir
Restoran Toni – Vir

Na krajnjoj severnoj tački otoka, vredi zastati i fotografisati se na obali prepunoj crvenih stena i sa pogledom koji je zaista impresivan u svim pravcima.

Na krajnjoj severnoj tački otoka
Na krajnjoj severnoj tački otoka

Sa zapadne strane virske obale nalazi se najluksuzniji smeštajni i turistički objekat na otoku – Villa Lanterna, prvi obnovljeni i lukzuzno preuređeni svetionik na Jadranu.
Ovaj istorijski svetionik sagrađen 1881.godine u vreme Austro-ugarske monarhije, nalazi se na osami, okružen gustom borovom šumom, sa svojom privatnom peščanom i šljunčanom plažom, predstavlja spomenik nulte kategorije.

Villa Lanterna
Villa Lanterna

U njemu se može smestiti do 8 osoba, kategorisan je kao lukzuzna kuća za odmor sa 5 zvezdica a cene zakupa su frapantne za prosečnog, ne domaćeg, nego i za svetskog turistu.

U špicu sezone, cena dnevnog zakupa je 1600 eura a nepisano pravilo da će se za najskuplju robu prvo naći kupac, potvrđuje činjenica da je gost koji je tog dana bio u vili rezervisao iste mesečne termine za tri godine unapred !

Od zanimljivosti sa ove strane otoka treba istaći i staru mletačku tvrđavu Kaštelinu u čijoj se blizini nalazi uvala Sapavac u kojoj se oni sa reumatičnim oboljenjima mogu mazati efikasnim peleoidnim blatom.

Tvrđava Kaštellina - otok Vir
Tvrđava Kaštellina – otok Vir

Mi smo pauzu napravili u debeloj hladovini kafića čije je ime isto kao i prelepa plaža uz koju se nalazi – Kafić 😊 Sasvim maštovito….

Kafić Kafić
Kafić Kafić

Naš krug oko otoka zatvorili smo u samom srcu mesta, u centru u kom se pored zgrade opštine, crkve, pijace, kafića, restorana, nalazi i glavna gradska plaža Jadro na kojoj je i nedavno otvoreni Aqua park, ronilački centar a za ljubitelje aktivnog odmora tu su brojne mogućnosti – iznajmljivanje biciklova, skutera, čamaca itd.

Vir - Aqua park
Vir – Aqua park
Vir - gradska plaža
Vir – gradska plaža

Vir je zahvaljujući moćnoj višegodišnjoj promotivnoj kampanji, postao mesto za estradni spektakl, sinonim za dobru feštu i gotovo da ne postoji poznatije ime sa ex YU estrade koje nije bilo ovdašnji gost na nekoj od manifestacija, bilo da se radi o ‘’Virskom ljetu’’, Adventu, dočeku Nove godine…

Virsko ljeto
Virsko ljeto

U potpunosti svestan da bez gužve, zabave, animacije svake vrste, nema ni gostiju a time ni profita, u potpunosti mogu da razumem moje drugare u njihovom profesionalnom imperativu da im se broj turista uvećava iz godine u godinu.
Isto tako, mislim da i oni mene razumeju da u ovim godinama je moj imperativ što manje gužve i buke, pa da ću tom smislu, za godišnje odmore, ipak birati mirnija mesta na otocima, a da ću se na Vir uvek rado vraćati na kratke posete i izlete.

Još kada se setim gozbe koje su nam priredili za rastanak na terasi restorana ‘’Kotarina’’, moj će povratak na otok Vir biti brži nego što se i sami nadaju.

Virska gozba
Virska gozba

Od ‘’svega iz mora po malo’’, sijale su oči i pevala su nepca od miline, ali da bi doživljaj bio kompletan falio je koji bocun vina (nije se smelo zbog vožnje) i malo više vremena pa da se uz lokalni bend, u potpunosti prepustimo atmosferi letnje noći na morskoj terasi koja asocira na lepa prošla vremena i na ‘’Mediteran kakav je nekad bio’’.

Više korisnih informacija na https://www.virturizam.hr/hr/

One thought on “Sa Paga, preko Nina, na Vir !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *