July 25, 2024

Tu se spaja Srem, Banat i Bačka, tu se grle tri 💙💛💚 junačka!

Stari Slnkamen – plovidba do ušća Tise u Dunav, leto 2022.

Koliko ljudi tokom života čuje pa i zapeva ove stihove iz legendarne serije ‘’Salaš u malom ritu’’, a da se i ne zapitaju gde se to zaista ‘’grle’’ Srem, Banat i Bačka?

Odgovor na to pitanje dolazi nam iz rubrike ‘’zanimljiva geografija’’ – tromeđa Srema, Banata i Bačke nalazi se na mestu gde se Tisa uliva u Dunav, u blizini Starog Slankamena…

I, zaista ne može biti lepše i simboličnije da se srce naše Vojvodine nađe baš u zagrljaju ove dve moćne i predivne evropske reke.

Sve do nedavno, ukoliko nemate sopstveni čamac ili ne poznajete nekoga nautičara, dolazak na ovu tačku bio je praktično nemoguć – organizovanih tura i izleta nije bilo.

Ako bi pričali o tzv opštinskoj nadležnosti, područje o kom govorimo omeđuju opštine Titel sa bačke strane, Inđija sa sremske i grad Zrenjanin sa banatske strane.

Jedna od najagilnijih turističkih organizacija u Vojvodini u poslednje vreme je Turistička organizacija opštine Inđija, pa je i logično da je upravo sa njihove strane pokrenuta inicijativa i realizovana ideja oko organizovanog turističkog izleta do ušća Tise u Dunav.

Realno je to i najlogičnije jer Stari Slankamen, jedino naseljeno mesto u relativnoj blizini, pripada opštini Inđija i poseduje neophodnu infrastrukturu u smislu marine, prilaznog puta i drugih sadržaja.

O samom Starom Slankamenu i zanimljivostima u njegovom neposrednom okruženju pisao sam nakon naše prošle posete, taj blog možete pročitati OVDE.

U prilog tezi o pojačanom kvalitetu angažmana lokalne turističke organizacije svakako govori i prošlogodišnja realizacija velikog i zanimljivog projekta ‘’Keltsko selo’’, o kome sam pisao OVDE.

Ove godine lepa je novost uređenje plaže kod Čortanovaca, nadaleko poznate po scenama iz kultnog filma ‘’Varljivo leto ‘68’’.

No, svakako da je Stari Slankamen glavni turistički adut opštine, a od pre dve godine njegova turistička ponuda dodatno je pojačana izletničkim brodom ”Tisa”.

Ideja je realizovana u saradnji sa Udruženjem nautičara ”Stari Slankamen”.

Tura se organizuje tokom letnjih meseci, subotom i nedeljom u 15h, no poželjno je svoj dolazak najaviti na broj telefona 063 175 28 17.

Polazi se iz marine u Starom Slankamenu koja se nalazi u blizini slankamenačke banje ( Specijalna bolnica Dr Borivoje Gnjatić) i restorna ”Kej” i ”Regulacija”.

Domaćin broda, kapetan i turistički vodič, tri uloge a jedna osoba – to je duhoviti i vispreni gospodin Dušan, koji će se pobrinuti za odličnu atmosferu na brodu i kvalitetnu, zanimljivu i edukativnu priču o istoriji Slankamena i ovih krajeva, kao i o rekama po kojima plovimo- Dunavu i Tisi.

Plovidba traje između sat i po i dva, cena izleta je 800,00 dinara.

Putnici će uživati u divnim pejsažima, panorami Starog Slankamena i odličnoj muzici.

Kada se napravi pauza na Dunavu, slušaćete priču o ovoj reci, kada se uplovi u Tisu i tamo zastane, turisti će nešto naučiti i o ovoj panonskoj lepotici.

Inače, reka Tisa nakon puta dugačkog 966 km kroz Ukrajinu, Mađarsku i Srbiju uliva se u Dunav na 1214,5 kilometru njegovog toka, a legenda kaže da je upravo na ovom mestu sahranjen čuveni vojskovođa Atila Hunski (Atila Bič Božji) daleke 453. godine.

Na brodu možete kupiti neko od osvežvajućih pića, a možete poneti i sopstveno.

Posebnu pogodnost predstavlja mogućnost zakupa celog broda i organizacija neke duže i drugačije ture.

Par sedmica pre našeg dolaska, jedna ekipa je organizovala poludnevni izlet koji je obuvatao plovidbu od Slankamena skroz do Titela i nazad, što je tek pravi doživljaj !

I, za kraj jedan k(r)asni ručak !

Retki su oni koji će propustiti priliku da dođu u Slankamen a da ne probaju nešto od ribljih delicija u nekom od restorana.

Mi smo tradicionalno ručali u restoranu ”Kej”, no verujem da nećete pogrešiti da odaberete bilo koji drugi, ono što je važno – obavezno rezervišite mesto, gužve su velike !

Šta bi tek bilo da nije kriza 😊 !?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *