July 25, 2024

U Čurugu, glavnom turističkom adutu opštine Žabalj, otvoren turističko – informativni centar

U četvrtak 30.juna, u prisustvu predstavnika lokalnog i pokrajinskog nivoa vlasti, turističkih radnika i medija, otvoren je Turističko – informativni centar Turističke organizacije opštine Žabalj.

Ceremeonija otvaranja priređena je u prostoru Muzeja žrtva racije 1942, koji će zahvaljujući novotvorenom informativnom centru smeštenom u istoj zgradi, postati svakodnevno dostupan svim zainteresovanim posetiocima.

Prisutnima su se na svečanom otvaranju obratili pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Milan Jarić, direktorka Turističke organizacije opštine Žabalj Marija Čupić i predsednik opštine Žabalj Uroš Radanović.

Višegodišnjim upornim i predanim radom, lokalna turistička organizacija uspela je da opštinu Žabalj nametne kao prepoznatljivu i poželjnu destinaciju koju iz godine u godine posećuje sve veći broj turista, a novotovoreni informativni centar će dodatno poboljšati pozicioniranje i dostupnost svih turističkih atrakcija u ovom istinskom srcu Vojvodine.

Čurug, selo smešteno na obali prelepe Stare Tise (češći naziv je Mrtva Tisa), parka prirode nastalom na ostacima nekadašnjeg toka reke Tise, najposećenija je ovdašnja turistička destinacija, nekoliko poslednjih godina.

Osim odlično uređene i jedne od najlepših vojvođanskih plaža, turiste privlači predivna priroda, mogućnost bavljenja raznim sportovima na vodi, atraktivna gastronomska ponuda, a ponuda privatnog smeštaja u kućama i vikendicama uz samu obalu Stare Tise, sve je brojnija i kvalitetnija.

Domaćini su se potrudili da i ovu priliku iskoriste kako bi se gostima predstavilo još nekoliko zanimljvih segmenata turističke, kulturne i gastronomske ponude u samom Čurugu.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg iz 1858.godine jedna je od najlepših u Vojvodni i svojevrsni simbol mesta.

Hram je izgrađen po projektu vojnog inženjera Jožefa Krafta i imala je samo jedan toranj.

Naknadno su podignuta dva niža tornja visine 32 metra koja su sa centralnim, visokim 55 metara, činili skladnu celinu.

Ikonostas koji ima izuzetnu umetničku vrednost i čuruškoj crkvi daje prestižno mesto, delo je čuvenog slikara Đorđa Krstića.

Crkveno zvono teško skoro 5 tona, nakon zvona u Hramu svetog save u Beogradu, najveće je na Balkanu, a postavljeno je u crkvi 1934.godine.

Jedina vinarija u Čurugu jeste ona porodice Botić.

Od vinskih belih sorti zastupljene su: Sauvignon blanc, Rajnski Rizling, Chardonnay, a od crnih: Frankovka, Cabarnet, Merlot, Game Bojadiser.

Takođe, u ponudi su kupaže vina, i to: Rozeta i Čingi Lingi – roze vina, i Gavroš – crno vino.

Sva vina vinarije Botić su već dve decenije dobitnici visokih priznanja o kvalitetu na domaćim i međunarodnim smotrama vina.

Na licu mesta, u prijatnoj svežini vinskog podruma, gosti su imali priliku da osim u degustaciji vina, uživaju u čuvenom siru porodice Radišić – prava dobitna kombinacija !

U ponudi ovog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva su sitni sir, kriška, rolovani, kačkavalj, kao i parmezan.

Osim klasičnih sireva, proizvode se i oni sa šunkom, biberom, susamom, vlašcem….

Za kraj posete Čurugu, za goste je priređen ručak u restoranu ‘’Treća rampa’’, na samom kraju meandra Mrtve Tise, u nekadašnjem prostoru lokalnog lovačkog doma.

Vrhunski riblji specijaliteti bili su praznik za sva čula i svojevrsna pozivnica za ponovni dolazak i uživanje u gastro spektaklu u predivnom prirodnom okruženju.

Naravno, ovo je samo delić onog što se u Čurugu i u celoj žabaljskoj opštini može videti i doživeti, a predstojeći letnji dani idealna su prilika za istraživanje i uživanje.

One thought on “U Čurugu, glavnom turističkom adutu opštine Žabalj, otvoren turističko – informativni centar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *